Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ευρωπαίοι υπάλληλοι στο «τιμόνι» της ελληνικής εφορίας!

Νίκος Χειλάς - tovima.gr, 9/9/2011
Γκίντερ Ότινγκερ: Ευρωπαίοι υπάλληλοι στο «τιμόνι» της ελληνικής εφορίας
Δηλώσεις σε συνέντευξή του στην Bild Zeitung
Στην εφημερίδα Bild Zeitung δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Ότινγκερ υπό τον τίτλο «Οι σημαίες των δημοσιονομικών παραβατών να κυματίζουν μεσίστιες!».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
 Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα χρέη της. Πρέπει η Αθήνα να φύγει από το ευρώ;
- « Όχι, αυτό διασπά την Ευρώπη και θα ήταν καταστροφικό σημάδι. Θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να σταθεροποιήσει μία σχετικά μικρή χώρα. Τότε πιστωτές και αγορές δεν θα μας εμπιστεύονταν πλέον καθόλου στο μέλλον».

Πως πρέπει η Ελλάδα να επιλύσει το δίλημμα χρέους;
«Ένα πρόβλημα είναι η προφανώς ελάχιστα αποδοτική διοίκηση στην Ελλάδα. Οι Αρχές δεν κατορθώνουν να εισπράξουν εκκρεμείς φόρους ή να πωλήσουν κρατική ιδιοκτησία. Θα ήταν καλύτερα, αν εξειδικευμένοι υπάλληλοι από την υπόλοιπη Ευρώπη δραστηριοποιούνταν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην καθοδήγηση και εκτέλεση της διοίκησης στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν να δρουν χωρίς να υπολογίζουν τις αντιδράσεις και να σταματήσουν την προχειρότητα. Όποιος ζητά από τα άλλα κράτη αλληλεγγύη, θα πρέπει να είναι επίσης έτοιμος να παραχωρήσει μέρος της ευθύνης (διοίκησης) για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η ΕΕ απειλεί τα υπερχρεωμένα κράτη με κυρώσεις, ωστόσο δεν έχει ακόμη αρχίσει…
« Έχω αμφιβολία, αν οι ως τώρα προτεινόμενες κυρώσεις οδηγούν πραγματικά στο στόχο. Έχει ελάχιστο νόημα, να απειλεί κανείς ένα κράτος με χρηματικές ποινές, εάν δεν κατόρθωσε εκ νέου να τηρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεν μπορεί κανείς να βάλει το χέρι στην τσέπη ενός γυμνού ανθρώπου. Τελικά έτσι αυξάνεται η υπερχρέωση και οι άλλες χώρες πληρώνουν μέσω των πακέτων διάσωσης και τις κυρώσεις».
Τι προτείνετε;
«Σκοπιμότερα θα ήταν μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να δικαιολογήσουν οι κυβερνήσεις στους πολίτες τους. Πιθανό θα ήταν, για παράδειγμα, να υποχρεούνται τα κράτη να παραδίδουν για κάποιο χρονικό διάστημα τη διαχείριση του προϋπολογισμού τους στην ΕΕ. Αυτή θα ήταν πραγματικά μια υπερβολική απαίτηση για κάθε κυβέρνηση και θα έβαζε φρένο σε όσους δημιουργούν υπερβολικά χρέη. Μπορεί κανείς να σκεφθεί επίσης και άλλες πρωτότυπες ιδέες. Υπάρχει επίσης η πρόταση να κυματίζουν οι σημαίες των δημοσιονομικών παραβατών μεσίστιες στα κτίρια της ΕΕ. Αυτό θα ήταν μόνο ένας συμβολισμός, θα είχε ωστόσο ισχυρό αποτέλεσμα εκφοβισμού».

Θα μπορούσαν τα ευρωομόλογα να λύσουν τα προβλήματα χρέους;
«Τα ευρωομόλογα θα ήταν ο λάθος δρόμος για την επίλυση του σημερινού προβλήματος. Τίθεμαι ωστόσο ενάντια στον δια παντός αποκλεισμό τους. Στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις, στις οποίες κοινά ομόλογα των κρατών-μελών της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι η σωστή λύση για την κρατική χρηματοδότηση. Για το λόγο αυτό συνιστώ στο κόμμα μου να μην απορρίπτει απερίφραστα τα ευρωομόλογα».

Σε όλη την ΕΕ αυξάνεται το ύψος του χρέους. Σας προξενεί αυτό φόβο;
«Τα χρέη των κρατών-μελών της ΕΕ είναι πραγματικά πάρα πολύ υψηλά. Η Ελλάδα με τα 370 δις χρέους της αποτελεί ένα ασήμαντα μικρό κομμάτι αυτών. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πραγματοποίησαν συνολικά ετήσια κέρδη 12.000 δις ευρώ, έχουν ωστόσο χρέη 10.500 δις ευρώ. Επομένως τα χρέη είναι στο 85% της συνολικής οικονομικής δύναμης. Η Γερμανία βρίσκεται ακριβώς στο μέσο όρο. Υπάρχουν λοιπόν στην ΕΕ πολλές χώρες που είναι καλύτερες από τη Γερμανία και έχουν λιγότερα χρέη. Γενικά ισχύει ότι το χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα στους πολίτες ότι το πολιτικό μοντέλο του δυτικού κόσμου να χρηματοδοτεί την ευημερία με συνεχώς μεγαλύτερη συσσώρευση χρεών έχει φθάσει στο τέλος του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου