Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Αποστομωτική απάντηση στην Αν. Διαμαντοπούλου από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Σε (τσάμπα) συνήγορο της υπουργού Παιδείας αναδεικνύεται ο δήμαρχος της Αθήνας, Γ. Καμίνης, που σπεύδει να "ξελασπώσει" την Αν. Διαμαντοπούλου, αναλαμβάνοντας χωρίς πιστώσεις να βγάλει "τις απολύτως αναγκαίες φωτοτυπίες"! Την ίδια ώρα, κύκλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου απαντούν με οξύτητα στις επιθέσεις της υπουργού Παιδείας, κατηγορώντας την "για επικοινωνιακά παιχνίδια". Η ΟΛΜΕ, από την πλευρά της, ζητάει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες της και "επιτέλους κάποιοι να παραιτηθούν".
Συνήγορος της υπουργού Παιδείας ο Γ. Καμίνης
Παρά την... ευγενική χειρονομία του δημάρχου Αθηναίων, η "λύση" των φωτοτυπιών μέχρι να φτάσουν τα βιβλία, ακόμη και στον Δήμο της Αθήνας, είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Όσο δεν διασφαλίζεται κονδύλι που να καλύπτει το κόστος, οι Δήμοι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη που θέλει να τους φορτώσει η Αν. Διαμαντοπούλου. Και τέτοιο κονδύλι, όπως αναγνωρίζει ο Γ. Καμίνης, σε επιστολή του προς τους διευθυντές των σχολείων, δεν υπάρχει. Έχουμε ζητήσει, τους ενημερώνει, "έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για την αντιμετώπιση της δαπάνης". Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνη, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος, προσπάθησε με εγκύκλιό του να καλύψει τη συντοπίτισσά του υπουργό Παιδείας, κάνοντας λόγο για "απολογιστικά ποσά". Στην ουσία, προτείνονται συμψηφισμοί, αλλά ούτε αυτή η "λύση" πρόκειται να περπατήσει.
Όσο δεν καλύπτεται το κόστος, όσο δεν υπάρχει συγκεκριμένος κωδικός για την αντιμετώπιση της δαπάνης, οι Δήμοι αδυνατούν να αναλάβουν την ευθύνη, δηλώνουν εκπρόσωποί τους. "Εδώ αδυνατούμε", να φέρουμε σε πέρας την ευθύνη της συντήρησης και της λειτουργίας των σχολείων. Θα αναλάβουμε και ευθύνη που δεν έχουμε;" δηλώνουν. Οι σχολικές επιτροπές είναι πανί με πανί και καταχρεωμένες και το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό, καθώς υπάρχει δραματική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Η ίδια η αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, Ν. Παπαχελά, μιλώντας στον 9,84, δήλωσε ότι το τελικό ποσό των λειτουργικών δαπανών θα είναι φέτος μειωμένο κατά 500.000 ευρώ.
Άλλωστε ακόμη και ο Γ. Καμίνης ομολογεί ότι η προσφορά του θα είναι περιορισμένης εμβέλειας, καλώντας την εκπαιδευτική κοινότητα σε συντονισμένη δράση για "να επιτύχουμε την ορθολογική χρήση στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου των φωτοτυπιών". Οπότε οι φωτοτυπίες του Δήμου Αθηναίων θα είναι κάτι σαν παρηγοριά στον άρρωστο... Ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων αναγνωρίζει ότι ο δήμος απλώς "θα επιδιώξει να μη μετακυλιστεί το κόστος στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικογένεια"...
Στο μεταξύ, καταρρέει η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας, στην οποία χθες έλαβε μέρος και ο Μ. Καρχιμάκης, να ενοχοποιηθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο για το Βατερλό των βιβλίων. Κύκλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου μιλούν για "προσπάθεια ωραιοποίησης του υπουργείου Παιδείας" και εκθέτουν την Αν. Διαμαντοπούλου τονίζοντας τα εξής: Οι αδιάψευστες αλήθειες για τη σύμβαση ειπώθηκαν από 10 δικαστές. Δύο δικαστικοί σχηματισμοί έκριναν ότι η σύμβαση για την προμήθεια χαρτιού είναι παράνομη. Αν ήθελε η κ. Διαμαντοπούλου να διορθώσει τη σύμβαση θα το έκανε από τον πρώτο βαθμό. Όμως δεν έκανε τίποτα. Η ίδια σύμβαση κατατέθηκε και στον δεύτερο βαθμό και δικάστηκε το Μάιο του 2011. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια.
Σε ό,τι αφορά τους θεατρινισμούς του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, κύκλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου τονίζουν ότι τέτοιες ενέργειες δεν πτοούν τους δικαστές του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.
Η κυβέρνηση έχει σοβαρή πολιτική ευθύνη για αυτή την κατάσταση, τονίζει η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της. Οι «λύσεις» που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας (ανάρτηση βιβλίων στο διαδίκτυο, διανομή DVD και φωτοτυπίες) είναι από κάθε άποψη απαράδεκτες, ανεφάρμοστες και με ισχυρά ταξικά χαρακτηριστικά. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να περιφρουρήσουν το εκπαιδευτικό τους έργο και να μην επιτρέψουν τον ευτελισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας που επιχειρείται με τις δήθεν λύσεις της φωτοτυπίας. Καλεί τους γονείς να μην αποδεχτούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» αυτής της πολιτικής και από τις ΕΛΜΕ να αρνηθούν κατηγορηματικά να ζητήσουν χρήματα από τις οικογένειες των μαθητών ή από κάθε λογής ιδιώτες-χορηγούς. Τέλος, καλεί σε κοινές συνελεύσεις με τους γονείς για "να απαιτήσουμε την άμεση χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών στις σχολικές επιτροπές και τη διανομή των βιβλίων τώρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου