Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Εργασιακή εφεδρεία από Οκτώβριο – Μειώσεις μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο

Περικοπές από 2.500 ευρώ μικτά για όλους
- Σε εφεδρεία και οι υπάλληλοι του “στενού” δημόσιο τομέα
- Στο στόχαστρο οι “αορίστου χρόνου” απειλούνται και με απολύσεις
Περίπου 100.000 υπάλληλοι μπαίνουν στο στόχαστρο με το ερώτημα της απόλυσης. Μέχρι τώρα με βάση τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ο αριθμός όσων υπηρετούν στο δημόσιο θα έχει μειωθεί κατά 150.000 ως το 2015.

Αυτό πλέον δεν αρκεί όπως φαίνεται καθώς κάθε στόχος για μείωση των δαπανών πέφτει έξω και έτσι η τρόικα απαιτεί τώρα απολύσεις και μάλιστα άμεσα. Πρώτοι στο στόχαστρο οι υπάλληλοι που υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ουσιαστικά πρόκειται για όλους του υπαλλήλους που υπηρετούν σε Νομικά Πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, σε Ανώνυμες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Παράλληλα θα χάσουν ουσιαστικά τη θέση τους χιλιάδες ακόμη υπάλληλοι που θα κριθούν “υπεράριθμοι” στις υπηρεσίες τους. Η αρχή θα γίνει από τους οργανισμούς που κλείνουν ή συγχωνεύονται, όμως δεν θα περιοριστεί σε αυτούς τους περίπου 7.000 εργαζόμενους.

Η εφεδρεία θα επεκταθεί σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, θα αγκίξει διλαδή ακόμη και το στενό δημόσιο τομέα.

Το ενιαίο μισθολόγιο που ήταν να ψηφιστεί αρχικά τον Ιούλιο και μετατέθηκε για τον Αύγουστο, δεν παίρνει άλλη αναβολή καθώς κατ' επιταγή της τρόικας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις 3 Οκτώβρη.

Έτσι μέσα σε ετούτο το μήνα η κυβέρνηση θα προωθήσει ακόμη πιο σκληρές περικοπές. Στόχος πλέον δεν είναι οι μειώσεις στα υψηλότερα κλιμάκια αλλά η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου. Κατά τον κύριο Ρέππα οι περικοπές θα έρθουν από το ποσό των 2.500 ευρώ και πάνω, ενώ οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο θα εισέρχονται με μισθούς ανάλογους του ιδιωτικού τομέα.

Το μέτρο των μειώσεων (από 2.500 ευρώ και πάνω) αφορά σε περίπου 130.000 ενώ το μέτρο για τις αποδοχές όσων τώρα μπαίνουν στο δημόσιο θα αφορά όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου