Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Δραματική έκκληση... Τεράστια ανάγκη για αίμα στα δύο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων!

Στην χειρότερη θέση των τελευταίων ετών βρίσκονται τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων λόγω έλλειψης μονάδων αίματος, ακόμη και σε ομάδες που θεωρούνται κοινές, όπως Α+ και 0+. Η κατάσταση είναι δυσκολότερη από ποτέ με την έκκληση που απευθύνεται προς όλους να έχει και επείγοντα αλλά και δραματικό χαρακτήρα.
Αποτέλεσμα της μεγάλης έλλειψης είναι να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν προγραμματισμένα χειρουργεία και να υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις ασθενών που έχουν ανάγκη ενώ η αγωνία των ανθρώπων της αιμοδοσίας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο καθώς επίκειται το εορταστικό τριήμερο κατά την διάρκεια του οποίου μπορεί να προκύψουν ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες.
Την έντονη αγωνία της μετέφερε η Διευθύντρια της Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ Ελευθερία Ζερβού τονίζοντας ότι το νοσοκομείο, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. Ενδεικτικό της μεγάλης έλλειψης είναι ότι την Δευτέρα στην Αιμοδοσία του ΠΓΝΙ η δυναμικότητα ήταν μόλις 125 μονάδες αίματος κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.
Ένας από τους κύριους λόγους είναι η μείωση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών κατά 225 άτομα σε σχέση με πέρυσι ενώ δυο εξορμήσεις που είχαν προγραμματιστεί τις δυο προηγούμενες Κυριακές αναβλήθηκαν καθώς δεν υπήρχε προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών.
Για μια ακόμη φορά η κ. Ζερβού τόνισε ότι απαιτείται ευαισθητοποίηση όλων καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται πτώση και στην προσέλευση αιμοδοτών από το συγγενικό περιβάλλον ασθενών που πρόκειται να χειρουργηθούν και αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα.
Η κ. Ζερβού εξήγησε ότι δεν είναι στην φιλοσοφία του τμήματος αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ η πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλα νοσοκομείο, για πραγματοποίηση χειρουργείων μόνο όταν συγκεντρώνεται το σύνολο των μονάδων αίματος από το συγγενικό περιβάλλον του ασθενούς, όμως αν το πρόβλημα της έλλειψης αίματος συνεχιστεί δεν αποκλείεται να φτάσουμε και σε αυτό το σημείο.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα το οποίο έχει απευθυνθεί σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες ζητώντας τη συμβολή τους.
Η προσφορά αίματος είναι πάντα πολύτιμη. Το διάστημα αυτό όμως με την τεράστια έλλειψη που υπάρχει μπορεί να σώσει στην κυριολεξία ζωές.
Όσοι λοιπόν μπορούν να προσφέρουν λίγο από το χρόνο τους μπορούν να απευθύνονται στα τμήματα αιμοδοσίας των δύο νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου