Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Μεγάλες οι ανάγκες των ασθενών, περιορισμένη η προσφορά Κοντεύει να… στερέψει από αίμα το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων!

• Κραυγή αγωνίας από το Τμήμα Αιμοδοσίας και επείγουσα έκκληση προς τους πολίτες για προσφορά

• Στις 25.000 φιάλες οι ετήσιες ανάγκες του Ιδρύματος…

NOSOKOMEIO DOYROYTHS

• Από τη μία το καλοκαίρι, εξαιτίας του οποίου οι πολίτες εγκαταλείπουν τα Γιάννενα για διακοπές, από την άλλη οι ανάγκες που διαρκώς αυξάνουν και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά έλλειψη αίματος!
Η κατάσταση είναι οριακή και ήδη ακυρώνονται προγραμματισμένα χειρουργεία, αφού δεν υπάρχει αίμα για τη διεξαγωγή τους, ενώ καθυστερήσεις σημειώνονται και στις μεταγγίσεις ασθενών που έχουν ανάγκη, απ’ τις οποίε κρέμεται κυριολεκτικά η ζωή τους.
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» η Συντονίστρια – Διευθύντρια του Τμήματος Ελευθερία Ζερβού αναφέρθηκε στις ανάγκες που υπάρχουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο, σημειωτέον, εξυπηρετεί ασθενείς απ’ όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ απηύθυνε δημόσια έκκληση προς αιμοδότες και μη να προσφέρουν άμεσα αίμα για να μην χειροτερέψει κι άλλο η κατάσταση. Ανακοίνωση με το ίδιο περιεχόμενο εξέδωσε και η Αιμοδοσία του Π.Π.Γ.Ν.Ι.
Σε οριακό σημείο…
Σε οριακό σημείο έχει φτάσει το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από τη μεγάλη έλλειψη αίματος που αντιμετωπίζει τελευταία, ειδικά όσον αφορά στις ομάδες Α+ και Ο+ που είναι μάλιστα και οι πιο συνηθισμένες!
«Σήμερα (σ.σ. χθες) αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε χειρουργεία, γιατί τι θα κάνουμε αν ένας ασθενής εγχειριστεί και αιμορραγήσει. Είμαστε πια σε πολύ κρίσιμο σημείο. Ζητάμε οπωσδήποτε αιμοδότες Α+ και Ο+ για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κανονικά όπως κάναμε μέχρι τώρα», τόνισε στον «Π.Λ.» η κ. Ζερβού.
Μεγάλες οι ανάγκες
Με τις μονάδες αίματος που συλλέγει το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αφενός καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργείο κι αφετέρου τους ασθενείς που για παθολογικά αίτια έχουν ανάγκη κάποιας μετάγγισης. Τέτοιοι είναι εκείνοι οι οποίοι πάσχουν από κακοήθη νοσήματα και φυσικά τα άτομα με μεσογειακή αναιμία που χρειάζονται από τακτικές μεταγγίσεις για να επιβιώσουν.
Κάπως έτσι, σε μηνιαία βάση απαιτούνται περίπου 1.000 φιάλες μόνο με ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ μαζί με τις μεταγγίσεις αιμοπεταλίων και πλάσματος οι ανάγκες ανεβαίνουν στις 2.000 φιάλες. Κάθε χρόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παρέχει στους ασθενείς του περίπου 25.000 μονάδες με προϊόντα αίματος, όπως αποκαλούνται σύμφωνα με την ιατρική ορολογία.
Ενδεικτικές περιπτώσεις
Ως προς το μέγεθος των απαιτήσεων σε αίμα, είναι χαρακτηριστικό ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εξυπηρετεί σήμερα περίπου 70 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι χρειάζονται μεταγγίσεις κάθε δεκαπενθήμερο για να επιβιώσουν. Για τους συγκεκριμένους ασθενείς προσφέρονται συνολικά 2.500 μονάδες με προϊόντα αίματος σε ετήσια βάση! Όσο για τους ασθενείς με λευχαιμία, μπορεί να χρειαστούν έως και 400 με 500 μονάδες ερυθρών αιμοσφαιρίων ώσπου να ολοκληρωθεί μια θεραπεία!
«Αυτά είναι νοσήματα που δε γίνεται να μη μεταγγιστούν. Αν έχουμε έναν ασθενή με λευχαιμία και δεν του δώσουμε αιμοπετάλια όταν πρέπει θα πεθάνει στη διάρκεια της θεραπείας από αιμορραγία. Δε μπορούμε λοιπόν να παίζουμε με τέτοια θέματα», κατέληξε η κ. Ελευθερία Ζερβού.
Τα αίτια της έλλειψης
Πώς προέκυψε όμως αυτή η έλλειψη αίματος που παρατηρείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο; Όπως τονίζει η Διευθύντρια του Αιματολογικού Τμήματος, από τη μία δεν πηγαίνει αρκετός κόσμος να δώσει αίμα, ειδικά το τελευταίο διάστημα που λόγω καλοκαιριού πολλοί απουσιάζουν σε διακοπές. Αυτό βέβαια συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, όμως η ίδια επισημαίνει ότι φέτος το φαινόμενο είναι πιο έντονο από κάθε άλλη χρονιά! Από την άλλη, πάλι, πολύ αυξημένες είναι και οι ανάγκες, με πάρα πολλά αιματολογικά και ογκολογικά περιστατικά τα οποία απαιτούν συνεχείς μεταγγίσεις. Εξάλλου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εξυπηρετεί μία μεγάλη γεωγραφικά περιοχή και υποδέχεται πολλούς ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν να πάνε σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα επειδή δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες αιματολογικές και ογκολογικές κλινικές.
«Αυτά όλα έχουν ως αποτέλεσμα να… φρακάρει όλο το σύστημα. Δεν είχαμε αντιμετωπίσει ξανά τόσο μεγάλη έλλειψη, ειδικά σ’ αυτές τις ομάδες. Είναι πρωτόγνωρο να μην έχουμε αίμα Α+», υπογράμμισε η κ. Ζερβού.
Δε φτάνουν οι αιμοδότες
Συστηματικοί αιμοδότες υπάρχουν αρκετοί, σύμφωνα με τη Διευθύντρια Αιμοδοσίας του Π.Π.Γ.Ν.Ι., είναι χιλιάδες οι πολίτες οι οποίοι προσφέρουν το πολύτιμο αυτό δώρο ζωής, όμως και πάλι δεν επαρκούν, αφού οι περισσότεροι αιμοδοτούν συνήθως μία φορά το χρόνο, ενώ οι ανάγκες εμφανίζουν σταθερά αυξητική πορεία. Εδώ λοιπόν απαιτείται η διεξαγωγή μίας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, προκειμένου κι άλλοι να γίνουν εθελοντές αιμοδότες σώζοντας ζωές με αυτή την προσφορά τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου