Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Νέα εισπρακτικά μέτρα φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017

Με την αγωνία του οικονομικού επιτελείου να κορυφώνεται όσον αφορά mv εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ειδικά στο σκέλος των εσόδων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν στην τελική ευθεία για την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2017.
Δεδομένου ότι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ήδη φτάσει οι προβλέψεις των υπηρεσιακών παραγόντων όσον αφορά την απόδοση των φόρων κατά την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο προϋπολογισμός του 2017 χαρακτηρίζεται από αυξημένο ρίσκο, καθώς στηρίζεται σε ‘‘αλληλοσυγκρουόμενες’’ παραδοχές. Προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη- και μάλιστα με ρυθμό 2,7%, όταν ακόμη δεν έχουν φανεί δείγματα επιστροφής της οικονομίας σε θετικό πρόσημα παρά την επιβολή νέων μέτρων τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό. Οι αριθμοί πάνω στους οποίους θα συνταχθεί το προσχέδιο είναι αποκαλυπτικοί:
1. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου 6 δισ. ευρώ υψηλότερα- σε τρέχουσες τιμές- συγκριτικά με το 2016, φτάνοντας στα 181 δισ. ευρώ έναντι 175 δισ. ευρώ (σ.σ.: το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος στα 175 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι στο β’ εξάμηνο θα υπάρξει έστω και μικρή ανάπτυξη).
2. Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να προβλεφθούν στα 47- 48 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2016 και αυτό υπό την προϋπόθεση όπ θα εκπληρωθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι. Για ολόκληρο το 2016 έχει προβλεφθεί ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στα 44,766 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής κάτι περισσότερο από το 50%.
3. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει στο 1,75% του ΑΕΠ ή στα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 0,5% ή 900 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για φέτος.
4. Τα έσοδα της επόμενης χρονιάς θα ‘‘στηριχτούν’’ σε νέα εισπρακτικά μέτρα συνολικού ύψους περίπου 4,3 δισ. ευρώ. Το 1,4 δισ. ευρώ είναι προγραμματισμένο να προέλθει από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το 1,4 δισ. ευρώ από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων και το 1,5 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στους έμμεσους φόρους, κατά κύριο λόγο στον ΦΠΑ αλλά και στη φορολογία των καυσίμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου