Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

100 δόσεις: "Όχι" σε νέα ρύθμιση για χρέη σε Ταμεία και εφορία!

Χιλιάδες φορολογούμενοι βρέθηκαν (σε πολλές περιπτώσεις για "ψύλλου πήδημα") εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων. Οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση θα φέρει νέα ρύθμιση για 100 δόσεις ώστε να τακτοποιηθούν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο φαίνεται πως θα μείνουν ακριβώς αυτό: πληροφορίες!

Και αυτό γιατί οι προθέσεις της κυβέρνησης να επεκταθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων προς το Δημόσιο και τα Ταμεία βρήκε... τοίχο στην τρόικα. Οι εκπρόσωποι των θεσμών, που τις επόμενες μέρες επιστρέφουν στην Αθήνα ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν δίνουν το "πράσινο" φως για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις καθώς όπως υποστηρίζουν θεωρούν πως έτσι διογκώνεται το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη!
Άλλωστε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση για 100 δόσεις και ζήτησε από τους πολίτες που έχουν χρέη σε ταμεία και εφορίες να τα τακτοποιήσουν με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις. Δηλαδή σε 12 ή 24 δόσεις!
Έτσι χάνεται η ρύθμιση
Από την 1η Ιουλίου 2016 η νομοθεσία έγινε ακόμα σκληρότερη για τους οφειλέτες, καθώς όσοι είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και θα δημιουργήσουν νέες οφειλές για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017, πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους το αργότερο 15 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας. Μετά το πέρας των 15 ημερών χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, εφόσον δεν έχουν πληρώσει.
Από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή ακριβώς με την καταληκτική ημερομηνία. Όσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της νέας οφειλής έστω και μία μέρα, τότε η ρύθμιση χάνεται. Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση διατηρείται μόνο αν ο φορολογούμενος ρυθμίσει τις νέες οφειλές του σε 12 δόσεις πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία «τρέχουν» με ρυθμό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Συνολικά, στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 6,8 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των οφειλών ή να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους δανειστές, έχει προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών του Δημοσίου. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για το 55% των οφειλετών.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ έχουν ξεκινήσει:
- Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές.
- Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
- Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων-πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.
- Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων - βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.
- Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο.
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της μη καταβολής εισφορών στα ταμεία, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το β’ τρίμηνο του έτους να ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. ευρώ.
Οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν», αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249.
Οι 88.217 έχουν ήδη «χαθεί», ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί. Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, 36.053 οφειλέτες από τους 75.451 –σχεδόν το 50%– βρέθηκαν εκτός.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου