Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΕΝΦΙΑ 2016: Στα τέλη Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση - Έρχεται και ο νέος φόρος

Στο τέλος του μήνα θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα gsis.gr. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο φόρος σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις και του Τρύφωνα Αλεξιάδη θα καταβληθεί κανονικά σε πέντε δόσεις, με την τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.
Μία κατηγορία φορολογουμένων θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. 
Πιο αναλυτικά:
• Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ. υπόχρεοι) θα πληρώσει από 1 λεπτό έως 10 ευρώ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.
• Το 5,8% των φυσικών προσώπων (περισσότεροι από 420.000 υπόχρεοι) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ μεγαλύτερο φόρο.
• Το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000 υπόχρεοι) θα κληθεί να καταβάλει ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι υψηλότερος κατά 50 ευρώ και άνω.
• Περίπου 4,9 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος το ίδιο ποσό ή και ελαφρώς μειωμένο.
Γιατί θα είναι για κάποιους φουσκωμένα τα εκκαθαριστικά:
• Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων.
• Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων.
• Δεν ισχύει η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Πως θα είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ
Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα έχει αφορολόγητο όριο και θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας. Θα είναι ετήσιος και θα επιβάλλεται στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου.
Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι και η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Από τον Φεβρουάριο 8.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου