Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Δύο μέθοδοι θεραπείας των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ

Η  ελλειμματική προσοχή  και υπερκινητικότητα είναι μία διαταραχή που δεν έχει ριζική θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη παρέμβαση έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να βελτιώσουν ορισμένα συμπτώματα. Δύο από τις προτεινόμενες θεραπείες των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ είναι οι ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις καθώς και η υποστηρικτική καθοδήγηση.
Ξεκινώντας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά και επουλωτικά στο άτομο. Έτσι, μέσω των ψυχοθεραπευτικών μεθόδων το άτομο καταφέρνει να δει τον εαυτό του ως άτομο με ΔΕΠΥ και παύει να τρέφει συναισθήματα όπως ενοχή, απογοήτευση. Το παιδί ξεκινά να ορίζει ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους κάτι που οδηγεί σε αύξηση της αυτοεκτίμησής του. Να σημειωθεί ότι η πιο διαδεδομένη θεραπεία για τη ΔΕΠΥ είναι η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική θεραπεία. Η τελευταία συνιστά ψυχοθεραπευτική μέθοδο που βοηθά ο άτομο να αποκτήσει αυτοέλεγχο και να μπορεί να διαχειρίζεται τα προβλήματά του. Επίσης, έχει συμβουλευτικό και συνεργατικό χαρακτήρα και μπορεί να βοηθήσει το άτομο με ΔΕΠΥ να καταπολεμήσει το άγχος.
Σε αντίθεση με την ψυχοθεραπεία, η υποστηρικτική καθοδήγηση δεν εντάσσεται στις θεραπευτικές διαδικασίες. Πρόκειται για συνεργασία μεταξύ του ατόμου με ΔΕΠΥ και των ειδικών. Τα προγράμματα καθοδήγησης σχεδιάζονται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του ατόμου και περιλαμβάνουν τη διαχείριση χρόνου, συναισθηματικών αντιδράσεων και στόχων. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, το άτομο με ΔΕΠΥ κατανοεί σφαιρικά τη διαταραχή και τις επιπτώσεις και αποκτά ευελιξία στην εφαρμογή στρατηγικών που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή του. Η μέθοδος της υποστηρικτικής καθοδήγησης δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη στην Ελλάδα, αλλά εφαρμόζεται περισσότερο στο εξωτερικό.

Πηγή: http://www.adhdhellas.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου