Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Έκτακτα περιστατικά υγείας μαθητών

Οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας που υπηρετούν στην πλησιέστερη μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ ή που εντάσσονται στο ΠΕΔΥ, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας, τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων, οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ κλπ, της σχολικής μονάδας φοίτησης του μαθητή/τριας δύνανται , με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα/κηδεμόνα να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου του ΑΔΥΜ για τους μαθητές/τριες που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. νοσήματα καρδιολογικά, αλλεργίες, νευρολογικά, μεταβολισμού κλπ), έτσι ώστε μετά από σχετική ενημέρωσή τους, να έχουν τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, σε συνεργασία με το Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Την παραπάνω δήλωση έκανε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος, επικαλούμενος και σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας:
Α.Η Εν λόγω ρύθμιση, έχει ως στόχο να θέσει σε ετοιμότητα τις μονάδες υγείας, ώστε σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτου συμβάντος να γίνονται άμεσα οι ενέργειες μεταφοράς του μαθητή/τριας στην πλησιέστερη ενημερωμένη μονάδα υγείας καθώς και να παρέχουν οδηγίες για τη διαχείριση του μαθητή/τριας κατά περίπτωση έως της μεταφορά του/της.
Β. Είναι απαραίτητο ως προς τη διασύνδεση των σχολικών μονάδων με πλησιέστερες μονάδες υγείας για τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης, να δίνεται προτεραιότητα σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.
Γ. Στις σχολικές μονάδες των αστικών περιοχών που λειτουργούς πολλές μονάδες υγείας η διακομιδή των μαθητών/τριών δύναται να γίνει είτε από το ΕΚΑΒ προς οποιαδήποτε εφημερεύουσα μονάδα υγείας είτε με ευθύνη του γονέα/κηδεμόνα στην πλησιέστερη ενημερωμένη-για το πρόβλημα υγείας του μαθητή/τριας- μονάδα υγείας.
Ο υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε τη δήλωση του υπουργού Α. Λοβέρδου ότι με τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζοναι σχέδιο για πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού, μεταξύ άλλων και νοσηλευτών,, προκειμένου να τοποθετηθούν σε σχολικές μονάδες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου