Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Νέος «Γολγοθάς» περιμένει 2.000.000 συνταξιούχους από το νέο έτος

Πάνω από 2.000.000  συνταξιούχοι θα νιώσουν τις νέες ιδιαίτερα, επώδυνες, αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό από το νέο έτος.
Μνημονιακά μέτρα από νόμους που μας έχουν επιβάλει οι δανειστές μας και έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια θα φέρουν τα πάνω-κάτω στις συντάξεις, που θα επηρεαστούν και από παλαιότερους νόμους που άρχισαν να εφαρμόζονται.
Μέσα στις αλλαγές που θα «βρέξει» το νέο έτος, περιλαμβάνονται ο νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης, ακολουθούμενος από μειώσεις, αλλαγές στα εφάπαξ και αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης.
Αυτά τα μέτρα μπορεί να φαίνονται «δύσπεπτα», αλλά δεν αποκλείεται να έρθουν και άλλα, αφού η τρέχουσα διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ακόμα σε εξέλιξη, και αναμένονται νέες ανατροπές σε συντάξεις και όρια ηλικίας που θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους ακόμα περισσότερο.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το 2015 θα εφαρμοστούν τα εξής: Ο Νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Οι αλλαγές που προβλέπονται στο νόμο 3863/2010, αφορούν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από τη νέα χρονιά και μετά.
Ο λόγος για ένα μεικτό σύστημα σύμφωνα με το οποίο, τα χρόνια ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη τοποθετήθηκε στα 360 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και το μισθό.
Η τελική σύνταξη θα προκύψει από την πρόσθεση των δύο αυτών ποσών.
Στην συνέχεια ακολουθεί η επιβολή της διάσημης πλέον ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στο ΕΤΕΑ, όπου υπήρξε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 5.2%.
Τη νέα χρονιά θα εφαρμόζεται σε όλα τα ταμεία.  Ειδικά για τους 1.050.000 συνταξιούχους τους Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) υπάρχει πρόβλεψη μείωσης πάνω από 10% στις επικουρικές συντάξεις μέσα στο 2015.
Επίσης, τρομερό αντίκτυπο στους σχεδιασμούς των ασφαλισμένων θα έχουν και οι αναμενόμενες αλλαγές στο εφάπαξ. Στο δημόσιο όσοι υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013, δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο καταβαλλόμενο ποσό.
Αυτή η κατηγορία εμφανίζεται μάλιστα διπλά ικανοποιημένη αφού πρόσφατα εισέπραξε και την εφάπαξ παροχή μετά από πολύμηνη αναμονή λόγω της έξτρα χρηματοδότησης που έλαβε το ταμείο πρόνοιας του δημοσίου.
Ακολουθούν οι παρεμβάσεις στα μερίσματα. Μπορεί η έξτρα χρηματοδότηση να «ξεπάγωσε» την καταβολή των μερισμάτων, αλλά το ύψος της θα μειωθεί τον επόμενο χρόνο, καθώς θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ακόμα και στα μετοχικά ταμεία.
«Αγκάθι» για χιλιάδες ασφαλισμένους είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώσουν δικαίωμα τη νέα χρονιά δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 60.
Τη νέα χρονιά απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 61ο έτος για μειωμένη σύνταξη. Να σημειωθεί πως για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση συμπλήρωσης 100 ημερών πραγματικής ασφάλισης κατ’ έτος την τελευταία 5ετία. Το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη παραμένει στο 62ο έτος.
Στο χορό των αλλαγών μπαίνουν και οι αγρότες, με μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του Ο.Γ.Α. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται όσοι ασφαλισμένοι πάρουν σύνταξη κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2015 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2014.
Είναι μία σημαντική μείωση της βασικής σύνταξης που έχει  ξεκινήσει το 2003 και θα κορυφωθεί το 2026 με ποσοστό -4% κάθε χρόνο, αθροιστικά. Επομένως εκείνοι που συνταξιοδοτήθηκαν το 2015 θα λάβουν μειωμένη βασική σύνταξη κατά 52 %.
Αυτή είναι  μία πρώτη εικόνα του τι περιμένει 2 εκατ. συνταξιούχους, στην χώρα μας. Συνταξιούχους που λόγω της υψηλής ανεργίας και δύσκολης συγκυρίας στην οποία έχει βρεθεί η χώρα μας, σε πολλές περιπτώσεις ζουν ολόκληρες οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου