Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Κατάργηση της έκτακτης εισφοράς – Το Φθινόπωρο οι αποφάσεις της Κυβέρνησης

- Θα εξαρτηθεί από τον προϋπολογισμό του 2015, λέει ο Γ. Στουρνάρας
- Μεγάλη ανάσα για μισθωτούς και συνταξιούχους η κατάργησή της
- Αντιδρά και θέλει έκτακτη εισφορά ως το 2018 η τρόικα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της έκτακτης εισφοράς αφήνει για πρώτη φορά η κυβέρνηση. Μάλιστα ο υπεύθυνος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μίλησε και με χρονοδιάγραμμα.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός ανέφερε ότι η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς που αφαιρεί από το μισθό ή τη σύνταξη κάθε μισθωτού και συνταξιούχου ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό κάθε μήνα μπορεί να γίνει.

“Το λέει και το όνομά της είναι έκτακτη” λέει ο Γ. Στουρνάρας
Είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, είπε ο κ. Στουρνάρας, όμως όπως ανέφερε αυτό θα εξαρτηθεί από τον προϋπολογισμό του 2015.

Οι όποιες αποφάσεις λοιπόν θα ληφθούν το Φθινόπωρο, ωστόσο φαίνεται ότι δεν είναι μόνο θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από μέρους της τρόικας καθώς ήδη έχει γίνει γνωστό ότι οι τροικανοί ζητούν επέκταση της εφαρμογής της έκτακτης εισφοράς μέχρι και το 2018.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα και τα ποσά που μετριούνται σε δισεκατομμύρια είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστούν από άλλη πηγή.

Η τρόικα θέλει εισφορά ως και το 2018
“Το λέει και το όνομά της είναι έκτακτη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας ωστόσο, απέφυγε να δώσει το χρονοδιάγραμμα.

Αναφορικά με τη φοροδιαφυγή δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος, “θα ήθελα μεγαλύτερη προσπάθεια στο κυνήγι των μεσαίων και μεγάλων ψαριών”.

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά “η μάχη θα δοθεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής”. Όπως ανέφερε ο κ.Στουρνάρας, εφόσον υπάρξουν αποτελέσματα, η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε μείωση της βαριάς φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Η μείωση της φορολογίας είναι κυβερνητική δέσμευση, όπως ανέφερε ο υπουργός, εφόσον η δημοσιονομική πειθαρχία τηρείται και, όπως τόνισε, προς αυτήν την Κυβέρνηση κινείται το οικονομικό επιτελείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου