Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ποιοί θα διοικήσουν τους 8 Δήμους των Ιωαννίνων

Κάποια κάστρα… έπεσαν και άλλα άλλαξαν αρχηγό! Έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ο νέος χάρτης των Δήμων στα Γιάννενα, μετά και το τέλος των Αυτοδιοικητικών εκλογών, που βρήκε νέους δημάρχους σε έξι από τους οκτώ Δήμους του Νομού.
Εκτός από το Δήμο Ιωαννιτών, η μεγάλη ανατροπή έγινε στο Δήμο Ζαγορίου. Μετά από μια ολόκληρη εποχή, που χαρακτηρίστηκε από τη σφραγίδα του Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο Βασίλης Σπύρου κατάφερε και… γκρέμισε το κάστρο του Δήμου! Με ποσοστό 52,87% επικράτησε ο πρώην δήμαρχος Ανατολικού Ζαγορίου, ο οποίος μιλώντας στη ΒΗΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, λίγη ώρα μετά την εκλογή του υπογράμμισε πως «ξεκινά μια νέα εποχή για το Ζαγόρι. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά, για να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την περιοχή μας, ως τουριστικό προορισμό και όχι μόνο». Στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου θα συμμετέχει και η παράταξη του Λεωνίδα Τσουμάνη, αλλά και αυτή του Βασίλη Δαλκαβούκη, που έμειναν εκτός β γύρου.
Νίκη εναντίον εν ενεργεία δημάρχου πέτυχε και ο Κώστας Τζαφέας στο Μέτσοβο, που επικράτησε του Νίκου Τσομπίκου. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη νίκη δεν είναι τόσο ηχηρή, όσο το Β. Σπύρου, μιας και ο κ. Τζαφέας ήταν και πάλι δήμαρχος την περίοδο 2006-2010. Το τελικό ποσοστό ήταν 52%-47% με το νέο δήμαρχο Μετσόβου να τονίζει στη ΒΗΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ πως «το σύνθημά μας για το Μέτσοβο είναι αυτό που λέγαμε και στην προεκλογική περίοδο, ανασυγκρότηση τώρα για το Μέτσοβο». Εκτός των δυο μονομάχων, στο δημοτικό συμβούλιο Μετσόβου θα εκπροσωπηθούν και οι παρατάξεις των κ.κ. Γιάννη Τσόδουλου, Λεωνίδα Ευθυμίου, Χρήστου Ζήσου.
Στο Δήμο Δωδώνης ο νυν δήμαρχος Κώστας Κατσανάκης ηττήθηκε από τον Χρήστο Ντακαλέτση, σε μια ακόμη ανατροπή, που σφραγίστηκε με ποσοστό 51%-48%. Στο συγκεκριμένο Δήμο, ο β γύρος ξεκίνησε με τη διαφορά των δυο μονομάχων να είναι ελάχιστη, μόλις 0,33%. Η τρίτη συμμετοχή, του κ. Τόκα, δεν κατάφερε να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η επικράτηση Πλιάκου…
Ξεκινώντας η μάχη του β γύρου, τα βλέμματα των περισσότερων στρέφονταν λίγο πιο δυτικά από το Δήμο Ιωαννιτών, σε αυτόν της Ζίτσας. Άλλωστε, το γεγονός ότι μάχονταν δυο νέα πρόσωπα από μόνο του εξήρε το ενδιαφέρον δημοτών και μη της περιοχής. Τελικά, ο Μιχάλης Πλιάκος αναδείχθηκε δήμαρχος, ανατρέποντας την έτσι και αλλιώς μικρή διαφορά που είχε ο Βασίλης Γαρδίκος στον α γύρο (3,51%). «Είναι μια νέα μέρα για το Δήμο μας. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να βάλουμε τη Ζίτσα σε ράγες ανάπτυξης» είπε στην πρώτη του δήλωση στη ΒΗΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ο κ. Πλιάκος. Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας μπαίνουν και οι Χρυσόστομος Βούζας, Σωτήρης Μανούσης και Μανώλης Ματσάγκας.
Στην Κόνιτσα, η διαφορά του α γύρου (άνω του 26%) ανάμεσα σε Ανδρέα Παπασπύρου και Ελένη Παπαμιχαήλ ήταν μεγάλη και εξ ορισμού ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την μοναδική κυρία της Αυτοδιοίκησης στα Γιάννενα να κάνει την μεγάλη ανατροπή. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Κονιτσιώτες και τις Κονιτσιώτισες που μας εμπιστεύθηκαν. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε  σκληρά για την περιοχή μας» είπε ο νέος δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου στη ΒΗΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Στο δημοτικό συμβούλιο της ακριτικής Κόνιτσας μπαίνουν, από τον α γύρο και οι Νίκος Εξάρχου και Δημήτρης Σδούκος.
"Καθάρισαν" νωρίς
Υπενθυμίζεται, οτι υπάρχουν και δυο Δήμοι που "καθάρισαν" απο την πρώτη Κυριακή. Ο... συνήθης ύποπτος Γιάννης Σεντελές στα Βόρεια Τζουμέρκα που επικράτησε με το εκκωφαντικό 87,7% της Τασίας Κίτσιου (που θα εκπροσωπηθεί στο νέο Δημ. Συμβούλιο) και ο Κώστας Καψάλης στο Πωγώνι, ο οποίος με ποσοστό 53,6% νίκησε τους Γιάννη Ντόντη και Παναγιώτη Καραγιάννη, που επίσης θα εκπροσωπηθούν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου