Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Με δυσάρεστες εκπλήξεις το νέο φορολογικό


Και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις ετοιμάζει για εκατομμύρια φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών και μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται επί τα χείρω μεταβολές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών, ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία και εφαρμογή αλλά και επέκταση του «πόθεν έσχες» σε όλες τις δαπάνες των φορολογούμενων.
Οι φοροαπαλλαγές στην κλίνη του Προκρούστη
Ήδη ξεκίνησαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών οι συσκέψεις των υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο φέρνει αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να αποστείλει μέσα στην εβδομάδα πρόσκληση στα κόμματα για την έναρξη διαλόγου σχετικά με τη διαμόρφωση του εθνικού φορολογικού συστήματος. Μάλιστα, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης έχει ήδη λάβει από τον αναπληρωτή τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση, τις προτάσεις του δεύτερου κόμματος της συμπολίτευσης για το νέο φορολογικό σύστημα. Η Ν.Δ. προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% και θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) σε όλες τις επιχειρήσεις.
Καθώς ξεκίνησαν οι συσκέψεις για να οριστικοποιηθούν οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
* Την καθιέρωση ηλεκτρονικού πόθεν έσχες για το σύνολο των εισοδημάτων και των δαπανών που θα αποτυπώνονται σε ειδικό έντυπο (Ε10). Στη μία στήλη θα καταχωρούνται το σύνολο των εισοδημάτων και των καταθέσεων των φορολογουμένων και στην άλλη θα περιγράφονται οι δαπάνες (με αποδείξεις) και οι αποταμιεύσεις.
* Καταργήσεις πολλών φοροαπαλλαγών που δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα, ενώ στην κλίνη του Προκρούστη θα βρεθούν ακόμη και πολλές από τις κοινωνικές απαλλαγές, καθώς εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν ελάχιστες, με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
* Προτάσεις έχουν κατατεθεί για ενοποίηση ορισμένων φόρων στην ακίνητη περιουσία. Ο φόρος ή το ενιαίο τέλος θα περιλαμβάνει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ερωτηματικά παραμένουν σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου, καθώς απαιτείται περαιτέρω προεργασία, καθώς οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν και με την ασύρματη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων.
Θ. ΠΑΝ.
Η ΑΥΓΗ, 17/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου