Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ: σύνταξη με αναγνώριση ανεργίας, ασθένειας, λοχείας - Τι προβλέπεται

Με εγκύκλιο του ΙΚΑ καθορίζεται ότι οι ρυθμίσεις αφορούν όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Εως και επτά πλασματικά χρόνια θα μπορούν να αναγνωρίσουν οι εργαζόμενοι από το 2014
Τη δυνατότητα να... επισπεύσουν την συνταξιοδότησή τους έχουν οι ασφαλισμένοι που θα αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ανεργίας, ασθένειας και λοχείας.
Οι προϋποθέσεις καθορίζονται σε εγκύκλιο του ΙΚΑ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αφορούν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Σημειώνεται πως οι ρυθμίσεις για τα πλασματικά έτη ασφάλισης προβλέπονται στον νόμο 3863/2010.
Φέτος οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν έως πέντε πλασματικά έτη, το 2013 έξι χρόνια και από το 2014 και μετά επτά χρόνια.
Αναλυτικά στην εγκύκλιο προβλέπονται τα εξής:
  • Χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας και ασθένειας. Λαμβάνεται υπόψη μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και μπορούν να συνυπολογιστούν 300 ημέρες για κάθε αιτία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ασφαλισμένη πριν από το 1993 που συμπλήρωσε το 62ο έτος της ηλικίας το 2011 και έχει 4.200 ημέρες ασφάλισης έχει δικαίωμα να συνυπολογίσει 300 μέρες από επιδοτούμενη ανεργία. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης. Ωστόσο για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 ή θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 και μετά με διατάξεις που δεν τροποποιήθηκαν παραμένουν σε ισχύ παλαιότερες ρυθμίσεις του άρθρου 40 του ν. 2084/1992. Για παράδειγμα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες διατάξεις άντρας που αποχωρεί με 4.500 ημέρες ασφάλισης στα 65 με πλήρη σύνταξη ή στα 60 με μειωμένη.
  • Χρόνος κύησης και λοχείας. Ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον προσδιορισμό της σύνταξης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως με τον ν. 1302/82 η άδεια μητρότητας ορίστηκε σε 12 εβδομάδες, με το ν.1849/89 σε 15 εβδομάδες και με το ν.2874/2000 σε 17 εβδομάδες.
  • Χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας. Μπορεί να υπολογιστεί μόνο για τη συμπλήρωση του κατ΄ ελάχιστον απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος ΙΚΑ. Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης και εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί 3.600 ημέρες στην πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση. Για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 1η Ιανουαρίου 2011 και μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της εγκυκλίου ο χρόνος αναπηρίας θα συνυπολογίζεται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εκτός από τις 4.500 ημέρες και για τη συμπλήρωση 10.000 ημερών κ.α.
ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ
«Διαβατήριο» η αναγνώριση

«Διαβατήριο» για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση του χρόνου προεγγραφής στα μητρώα του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ και του ΤΣΑ. Για το θέμα αυτό εκδόθηκε εγκύκλιος από τον ΟΑΕΕ, όπου επισημαίνεται πως μπορούν να αναγνωριστούν έως πέντε πλασματικά έτη. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις αυξημένες προϋποθέσεις του άρθρου 10 του ν.3863/10. Αναλυτικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:
1. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία για τον χρόνο του οποίου ζητείται η αναγνώριση (π.χ. η επαγγελματική δραστηριότητα που ασκήθηκε).
2. Πιστοποιητικό της ΔΟΥ, από το οποίο να προκύπτουν η ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας, η επωνυμία της επιχείρησης, τα έτη για τα οποία ο ασφαλισμένος υπέβαλε δηλώσεις φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστικά σημειώματα υπολογισμού φόρου ή βεβαιώσεις έναρξης και διακοπής δραστηριότητας. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν προσκομίσει πιστοποιητικό της αρμόδιας ΔΟΥ, η απόδειξη του χρόνου αυτού μπορεί να γίνει από: έγγραφα φορέα κοινωνικής ασφάλισης, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, επίσημα έγγραφα δημόσιων, δημοτικών ή κοινοτικών αρχών, πιστοποιητικό από το αρμόδιο Επιμελητήριο.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ -ΕΘΝΟΣ, 20/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου