Σύμφωνα με πληροφορίες, στο... μικροσκόπιο μπαίνουν 1.500 φορείς, την ώρα που η τρόικα δεν αποδέχεται τη μετάταξη του προσωπικού τους και ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός της απομάκρυνσης.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας για τη δέσμη μέτρων, η οποία θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στις 30 την ερχόμενη Δευτέρα.
Αυτό ανέφεραν χθες το βράδυ πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της τρόικας. Μάλιστα οι επαφές των δύο πλευρών «θα συνεχιστούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς τις αμέσως επόμενες μέρες», όπως πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μας (απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μείωση μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, «ψαλίδισμα» επικουρικών κ.ά).
Επίσης, διαμορφώθηκε όλο το περίγραμμα των ειδικότερων συζητήσεων που πρέπει να γίνουν και των θεμάτων που πρέπει να αποσαφηνιστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου προγράμματος.
Οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίζονται απόλυτοι ότι πρέπει να μειωθεί αμέσως ο αριθμός των υπαλλήλων στο Δημόσιο και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κλείσιμο ή συγχώνευση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και δημοτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο... μικροσκόπιο μπαίνουν 1.500 φορείς, την ώρα που η τρόικα δεν αποδέχεται τη μετάταξη του προσωπικού τους και ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός της απομάκρυνσης.
Μάλιστα ο υπ. Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, προανήγγειλε μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία η τρόικα.
«Θέματα ανοίγματος επαγγελμάτων ή θέματα μείωσης της κοινωνικής δαπάνης που δεν είναι καλά στοχευμένη, ή μείωσης του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, αυτά είναι θέματα που είναι πάντα πάνω στο τραπέζι. Αρα σε αυτά πρέπει να υπάρχουν οι δεσμεύσεις της πέμπτης αναθεώρησης», είπε χαρακτηριστικά.
Οπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει και σε περικοπές προνοιακών επιδομάτων.
Πιο αναλυτικά, κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει τεθεί επί τάπητος μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών το θέμα της άμεσης κατάργησης ή συγχώνευσης ζημιογόνων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, όπως δημοτικές επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους φορείς θα τεθούν σε εφεδρεία για ένα έτος, με το 60% του μισθού τους, και μετά θα απολυθούν, όπως περιγράφει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4024/2011). Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης θα «ξαναμπούν» περίπου 1.500 οργανισμοί του Δημοσίου, εκ των οποίων αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να καταργηθούν άμεσα 100 φορείς, που απασχολούν περίπου 8.000 υπαλλήλους.
Θα προηγηθεί η διαδικασία της αξιολόγησης των δημόσιων οργανισμών, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή ιδιωτικών εταιρειών. Τα κριτήρια της αξιολόγησης των οργανισμών βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με την ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων της Task Force.
Η τρόικα πιέζει από την υπογραφή του Μνημονίου για τη μείωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα σχεδόν κατά το ήμισυ, τομέα στον οποίο απασχολούνται περίπου 60.000 εργαζόμενοι. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν επισημάνει σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία κατάργησης και συγχώνευσης δημοσίων οργανισμών, αφού τα τελευταία 2 χρόνια έχουν ξεκινήσει -και δεν έχουν ολοκληρωθεί σε αρκετές περιπτώσεις- οι διαδικασίες για 90 φορείς, όπως επίσης δεν έχει τελεσφορήσει η καταγραφή του Μητρώου των Φορέων του Δημοσίου.
Κ. Τσαχάκης - HMEΡΗΣΙΑ, 25/1/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου