Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων τα Πειθαρχικά Συμβούλια


Χωρίς τη συμμετοχή αιρετών εκπροσωπών των εργαζομένων θα συστήνονται τα πειθαρχικά συμβούλια στο Δημόσιο σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον Δ. Ρέππα το νέο σχέδιο νόμου
Στη σύνθεση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων θα μετέχουν στο μεν πρωτοβάθμιο δύο δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες με τον βαθμό του διευθυντή με τη θέσπιση «ασυμβιβάστων». Στα συμβούλια δεν θα συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, ενώ στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ένας αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, όπως γινόταν και μέχρι τώρα, και θα συμμετέχουν τέσσερα μέλη του ΝΣΚ και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με τον βαθμό του γενικού διευθυντή.
Επιπλέον, στο ν/σ προβλέπεται η δυνατότητα για την επιβολή ταυτοχρόνως πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης, με την τελευταία να μπορεί να επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου. Η ταυτόχρονη επιβολή των δύο ποινών, πειθαρχικών και οικονομικών, συνιστά νέα προσθήκη στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Το ν/σ ορίζει ακόμη μεγαλύτερο χρόνο παραγραφής αναλόγως των πειθαρχικών παραπτωμάτων αντιστοίχως από δύο σε πέντε χρόνια, από πέντε σε επτά χρόνια και σε δέκα χρόνια για ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν σοβαρότατα παραπτώματα, όπως πράξεις μη αναγνώρισης του συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων, παράνομο οικονομικό όφελος κ.ά.
Η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης καθορίζεται στον ένα μήνα και της ΕΔΕ σε δύο, με περιθώρια παράτασης ύστερα από τεκμηριωμένο αίτημα. Στο νέο πειθαρχικό δίκαιο περιλαμβάνονται ακόμη διατάξεις για την αυτοδίκαιη αργία, με τη μείωση των αποδοχών, στην οποία τίθενται υπάλληλοι μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια, ενώ δίδεται έμφαση στις περιπτώσεις τέλεσης ποινικού αδικήματος με έντονη κοινωνική απαξία, όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.
Η ΑΥΓΗ, 17/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου