Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ε. Χριστοφιλοπούλου: Εισαγωγή της Ιταλικής Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια, υπό συζήτηση

Απαντώντας στην Αναφορά της Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κας Σκραφνάκη Μαρίας σχετικά με τη διδασκαλία των Ιταλικών, ως β’ ξένη γλώσσα, στα Δημοτικά καθώς και για τις προϋποθέσεις διδασκαλίας της Ιταλικής γλώσσας στο Γυμνάσιο η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Έφη Χριστοφιλοπούλου, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Αναφορικά με την εισαγωγή της Ιταλικής Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως γλώσσα επιλογής, το θέμα αυτό θα τεθεί υπό συζήτηση -επανεξέταση, εφόσον πραγματοποιηθεί νέα συνολική αναμόρφωση των ωρολογίων προγραμμάτων.
Για τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο, ισχύει η αρ. 711037Γ2/27-06-2011 (ΦΕΚ Β' 1575) Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές του Γυμνασίου θα διδάσκονται ως β' ξένη γλώσσα την Γαλλική ή την Γερμανική ή την Ιταλική ή την Ισπανική (παράλληλη διδασκαλία. Η δημιουργία τμημάτων παράλληλης διδασκαλίας ξένης γλώσσας θα γίνεται με τις εξής προϋποθέσεις:
α) Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών που απαιτείται για τη δημιουργία τμήματος είναι δεκαπέντε (15). Σε περιπτώσεις ειδικών λειτουργικών συνθηκών (νησιωτικότητα, ορεινότητα, δυσχέρειες πρόσβασης, κλπ.) μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα με ελάχιστο αριθμό δώδεκα (12) μαθητών μετά από απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και
β) Η ύπαρξη οργανικής θέσης εκπαιδευτικού της ξένης γλώσσας που θα διδάσκονται οι μαθητές.
Για την Α' τάξη του Γυμνασίου, οι Διευθυντές μετά τη συγκέντρωση των ενυπόγραφων σημειωμάτων των μαθητών που φοιτούν στη ΣΤ' Δημοτικού για τη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν και λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω προϋποθέσεις, προβαίνουν στη δημιουργία τμημάτων παράλληλης διδασκαλίας.
Εφόσον, σύμφωνα με τα ανωτέρω, δε δημιουργηθούν τμήματα για τους μαθητές της Β' και Γ' τάξης του Γυμνασίου του σχολικού έτους 2011-2012, οι μαθητές έχουν τις εξής δυνατότητες: -ή να ισχύσει το Π.Δ. 188/1985 (παρ. 1, άρθρο 2) -ή μετεγγραφή του μαθητή σε όμορο Γυμνάσιο που θα διδάσκεται η ίδια γλώσσα που διδασκόταν ο μαθητής.
Στο Λύκειο θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής της ξένης γλώσσας μεταξύ αυτών που διδάχτηκαν στο γυμνάσιο τα παιδιά, με την προϋπόθεση πάντα μόνιμου εκπαιδευτικού είτε με οργανική θέση είτε στη διάθεση του οικείου ΠΥΣΔΕ.
Σχετικά με τον διορισμό εκπαιδευτικών, κλάδου ΠΕ-34 Ιταλικής Γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την αναγνώριση και μοριοδότηση της διδακτικής προϋπηρεσίας αυτών, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Ι. Κατά τη διαδικασία του διορισμού των εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λαμβάνονται υπόψιν τα κενά που δηλώνουν οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι εγκεκριμένες πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομικών και όχι ο αριθμός δηλώσεων των μαθητών κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Οι εν λόγω δηλώσεις των μαθητών γίνονται στις εκάστοτε Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει των οποίων οι Διευθυντές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γνωστοποιούν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου τα λειτουργικά τους κενά.
II, Στην παρ. 4 του άρθρου 41, του Ν. 3762/2009 (ΦΕΚ 75/15.5.2009 τ, Α'), με θέμα «Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευόμενων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις», καθορίζεται ότι: «4. Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ1 Θεολόγων, ΠΕ2 Φιλολόγων, ΠΕ3 Μαθηματικών, ΠΕ4 Φυσικών (όλες οι ειδικότητες), ΠΕ5 Γαλλικών, ΠΕ6 Αγγλικών, ΠΕ7 Γερμανικών και ΠΕ11Φυσικής Αγωγής και απασχολούνταν στα ΤΕΕ Μαθητείας Α' και Β' κύκλου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), τα οποία αντικατέστησαν με την κοινή υπουργική απόφαση υπ' αριθμ. 40026/17.2.1999 (ΦΕΚ 171 Β72.3.1999) τις Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. της παραγράφου 11 του άρθρου 9 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α'), εντάσσονται, μετά από αίτηση τους, στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138 Α') από το σχολικό έτος 2009-2010. Η προϋπηρεσία των ωρομισθίων υπολογίζεται από 17.2.1999 μέχρι το μισό του υποχρεωτικού ωραρίου του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού του οικείου κλάδου (11 ώρες εβδομαδιαίως). Οι ανωτέρω αποκτούν δικαίωμα διορισμού σε θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών από το σχολικό έτος 2010 - 2011, η δε προϋπηρεσία τους, όπως αναγνωρίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, υπολογίζεται ως πραγματική, κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138 Α').
Πέραν των ανωτέρω, η προϋπηρεσία εκπαιδευτικού που έλαβε χώρα σε οποιοδήποτε Υπουργείο και Δημόσιο Φορέα μπορεί να προσμετρηθεί κατόπιν σχετικής νομοθετικής ρυθμίσεως.»
dictyo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου