Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Άμεση ανάγκη εγκυκλίου για τις Σχολικές Επιτροπές, του Γιάννη Πλατάρου

Πλατάρος Γιάννης,  Μαθηματικός

Λίγοι γνωρίζουν το  θέατρο του παραλόγου που παίζεται αυτή την στιγμή με τις Σχολικές Επιτροπές των Καλλικρατικών Δήμων και την σχέση τους με τα Σχολεία.
 
Τα δεδομένα είναι αμείλικτα:

1. Εκατοντάδες νέες Επιτροπές δεν έχουν Συγκροτηθεί .

2. Οι παλαιές έχουν καταργηθεί και δεν δικαιούνται καμία λογιστική κίνηση, έστω κι αν έχουν υπόλοιπα στους λογαριασμούς τους.

3. Το τυχόν υπόλοιπο χρημάτων, δεν μπορούν να το μεταβιβάσουν στις νέες κεντρικές Σχολικές Επιτροπές των Δήμων, αφού αυτές θα πρέπει να έχουν ΑΦΜ, Αριθμό Μητρώου Εργοδότη στο ΙΚΑ και Αριθμό λογαριασμού Τραπεζικού.  Τώρα δημιουργούνται αυτά, τώρα ανέλαβαν τα μέλη που τις συγκροτούν.
Και έχουμε και τα εξής προβλήματα:

Πώς θα γίνεται η διάθεση χρηματικών διαθεσίμων στους Διευθυντές , πώς θα κρατούνται οι καταστάσεις εσόδων εξόδων;

Με ποια λογιστικά πρότυπα  παραστατικά θα διενεργούνται οι δαπάνες;  Θεωρητικά υπάρχουν κάποια έντυπα  στο ΦΕΚ , πλην στα Σχολεία δεν έχει πάει τίποτα, οι νέοι διευθυντές δεν γνωρίζουν τίποτα, όλα θα καθυστερήσουν μέχρι «να μπει το νερό στ΄αυλάκι» .  Μέχρι τότε, οι ανάγκες δεν περιμένουν και οι πιστωτές μάλλον δεν θα έχουν υπομονή.

Επαναλαμβάνω: Οι μικρές διαχειριστικές λεπτομέρειες ουσιαστικής όμως σημασίας (διότι αφορούν χρήματα) δεν έχουν καθοριστεί στα πλαίσια  μιας πρωτοφανούς προχειρότητας, για την οποία αναρωτιέται κανείς αν οφείλεται σε άγνοια του Ελληνότροπου τύπου «βλέποντας και κάνοντας»  ή είναι σκοπούμενη, με άγνωστα κίνητρα.

Το 70% των αμοιβών των καθαριστριών για την περυσινή περίοδο δεν έχει ακόμη καταβληθεί από το Εθνικό  Ίδρυμα Νεότητας. Εν των μεταξύ το ΕΙΝ καταργείται, ενώ έχει αναλάβει την καταβολή των αμοιβών και για το νέο Σχολικό έτος.

Το ΜΤΠΥ απαιτεί τις γνωστές κρατήσεις του. (3% για το ΜΤΠΥ, 2% πάνω στο 3% για τον ΟΓΑ και 20% πάνω στο προηγούμενο ως ΟΓΑ χαρτοσήμου) Το αυγό του Κολόμβου λέει ότι τώρα είναι ευκαιρία κατάργησης της γραφειοκρατίας  με παρακράτηση στην πηγή, δηλαδή στις επιχορηγήσεις των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων. Γιατί δεν το κάνουν; Έχουν χιλιάδες λόγους (κυριολεκτικά) να το  πράξουν! Η Διοίκηση του ΜΤΠΥ πρέπει να το προτείνει άμεσα και να εισακουστεί. Δεν μπορεί να έλθει μια τροπολογία στην Βουλή;

Παρακαλώ τους Υπευθύνους του Υπουργείου Εσωτερικών και ΥΠΔΒΜΘ να δώσουν εντολές σύνταξης  διαχειριστικών οδηγιών,  ενιαίων για όλη την Ελλάδα, ώστε  να μην υπάρξουν αυτοσχεδιασμοί  με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου