Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Στον αέρα το εξάμηνο αν συνεχισθούν οι καταλήψεις στις σχολές

"Δεν είναι δυνατόν μαθήματα 13 εβδομάδων να συμπυκνώνονται σε μόλις 7", τονίζει η υπουργός Παιδείας. Καταργείται από σήμερα το άσυλο με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου. Διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων

Η υπουργος Παιδείας ξεκαθάρισε ότι εφόσον οι καταλήψεις γίνουν αιτία να χάνονται μαθήματα τότε ενδέχεται να χαθεί το εξάμηνο
Αποφασισμένη για την εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και απείλησε ότι εφόσον οι καταλήψεις γίνουν αιτία να χάνονται μαθήματα, τότε οι φοιτητές θα χάσουν το εξάμηνο. Οσο για το άσυλο, από σήμερα καταργείται, αφού οι Αρχές των Ιδρυμάτων μπορούν τώρα πια να εφαρμόζουν τις διατάξεις του νέου νόμου, που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Χθες η υπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση του νέου νόμου, ενώ απαντώντας σε όσους ζητούν αλλαγές δήλωσε ότι "αποτελεί ύβρη απέναντι στη Δημοκρατία να συζητούμε την αλλαγή ενός νόμου, που ψηφίστηκε από τα 5/6 της Βουλής. Η υλοποίηση του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι μία πολύ μεγάλη και σημαντική ευθύνη, την οποία επωμιζόμαστε όλοι: η κυβέρνηση, οι Διοικητικές Αρχές των Πανεπιστημίων και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι μεγάλη ευθύνη, γιατί πρόκειται για εντολή του ελληνικού λαού, όπως αυτή δίδεται -από το Κοινοβούλιο - στις Δημοκρατίες".
Αναφερόμενη στις καταλήψεις τόνισε ότι είναι "η ανώτατη μορφή πάλης", αλλά φρόντισε να συμπληρώσει πως "όταν κάποιος επιλέγει να αγωνιστεί με τέτοιες μορφές, έχει και το κόστος. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει εκπτώσεις. Μαθήματα 13 εβδομάδων δεν μπορεί να συμπυκνώνονται σε 7 εβδομάδες. Τέτοια φαινόμενα δεν είναι πλέον αποδεκτά από την ελληνική κοινωνία και από τον ελληνικό λαό".
Σχετικά με την κατάργηση του ασύλου δήλωσε ότι "τα Πανεπιστήμια, όπως και όλοι οι δημόσιοι χώροι, δεν είναι χώροι που μπαινοβγαίνει η Αστυνομία για να επιλύσει τις διαφορές. Τα Πανεπιστήμια έχουν τους δικούς τους κανονισμούς. Εάν αποφασίσει όλο το Πανεπιστήμιο να πάει σε κατάληψη, σημαίνει ότι είναι μια επιλογή του. Εάν, όμως, το αποφασίσει ένας μικρός αριθμός και είναι κόντρα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τότε η κοινότητα έχει τους δικούς της κανόνες. Το Πανεπιστήμιο μπορεί να επιβάλει το ίδιο ποινές στα μέλη του, τα οποία πηγαίνουν κόντρα στις αποφάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας".
Η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου
Η υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι δεν σταματά η δημόσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ, ούτε η διανομή των συγγραμμάτων. Οι καθηγητές έχουν την ευθύνη να αναρτούν στο Διαδίκτυο τις σημειώσεις τους. Από το 2013-2014 θα είναι αναρτημένα και ηλεκτρονικά όλα τα συγγράμματα.
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Πρώτα βήματα τον Οκτώβριο
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και τη χρηματοδότηση από Επιχειρησιακά Προγράμματα, συνολικού ύψους 872 εκ. ευρώ, παρουσίασε χθες η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.
Τα πρώτα βήματα για την εφαρμογή του νόμου θα γίνουν κιόλας από τον επόμενο μήνα, έτσι ώστε τον Σεπτέμβριο του 2012 να αναλάβουν έργο τα νέα Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων. Φέτος μέχρι το τέλος της χρονιάς τα ΑΕΙ πρέπει να εκπονήσουν σχέδια για τους Οργανισμούς. Το 2012 θα η είναι η χρονιά-ορόσημο για την εφαρμογή του νόμου, αφού θα πρέπει να εφαρμοστούν σχεδόν όλες οι βασικές διατάξεις του. Το 2013 θα πρέπει να δημοσιευτούν τα Π.Δ. για τους Οργανισμούς των ΑΕΙ και τους Εσωτερικούς Κανονισμούς.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου