Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η ληστεία της «έκτακτης εισφοράς»

Στο επόμενο διάστημα τα εκκαθαριστικά της Εφορίας με το νέο χαράτσι για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους
Τουλάχιστον για τα πέντε επόμενα χρόνια θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι το νέο χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση σε όλα τα εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ, το οποίο με τον πλέον προκλητικό τρόπο βάφτισε «ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα». Ολοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μία φορά το χρόνο, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, θα καλούνται από τις εφορίες να πληρώνουν αυτή την «ειδική εισφορά» που καθιερώθηκε μόνο και μόνο για να διευρυνθούν τα έσοδα του κράτους, ώστε η κυβέρνηση να έχει στη διάθεσή της μεγαλύτερα ποσά για να πληρώνει τοκοχρεολυτικές δόσεις στους άρπαγες των τραπεζών, που θησαυρίζουν με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Ενα χρέος το οποίο δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα πλαίσια της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου.
Το «μάρμαρο» αυτής της πολιτικής, όπως προβλέπεται και από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα το πληρώσουν μαζί με τους μισθωτούς και συνταξιούχους και οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, οι οποίοι εκτός από τη λεγόμενη «ειδική εισφορά» θα πληρώσουν επιπλέον και ...«τέλος επιτηδεύματος».
Υπόχρεοι να πληρώσουν την «ειδική εισφορά» είναι όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, ενώ το «τέλος επιτηδεύματος» που για φέτος έχει οριστεί στα 300 ευρώ θα πληρώσουν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, ανεξάρτητα από το οικονομικό αποτέλεσμα που είχε η επιχείρησή τους το 2010.
Για ...κερασάκι στην τούρτα, έχει οριστεί και η καταβολή «εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες», ποσά συμβολικά αφού απευθύνονται σε όσους διαθέτουν στις βίλες τους πισίνες, σε όσους έχουν αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού και στους κατόχους πλωτών μέσων.
Η ληστεία
Η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα» θα αφορά το συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα που έχει ο κάθε φορολογούμενος και θα υπολογίζεται με τους εξής συντελεστές:
Από 12.001,00 έως 20.000,99: συντελεστής 1%
Από 20.001,00 έως 50.000,99: συντελεστής 2%
Από 50.001,00 έως 100.000,99: συντελεστής 3%
Από 100.001,00 και άνω: συντελεστής 4%.
Από την καταβολή εισφοράς εξαιρούνται:
Οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες (πάνω από 80%).
Η αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.
Οι εφάπαξ παροχές Ταμείων Πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημόσιων υπαλλήλων και τα εφάπαξ βοηθήματα που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές.
οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν φέτος επίδομα ανεργίας, ακόμα και αν είχαν πέρσι κάποιο εισόδημα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, όσοι ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις «προκειμένου να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος, θα υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση για νέα εκκαθάριση», προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Τα εκκαθαριστικά που θα στείλουν θα μπορούν να εξοφληθούν σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες (εκτός της τελευταίας) δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.
Λεηλασία χωρίς τέλος
Η λεηλασία του ήδη χαμηλού εισοδήματος των εργατικών και λαϊκών οικογενειών δεν περιορίζεται στα χαράτσια της «έκτακτης εισφοράς» αλλά συνεχίζεται με διάφορους τρόπους.
Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε ρυθμίσεις που επιβάλλουν στους εργαζόμενους στο δημόσιο δύο ακόμα «ειδικές εισφορές». Η μία αφορά τη δήθεν αντιμέτωπιση της ανεργίας και είναι 2% επί του συνόλου των αποδοχών και η άλλη υποτίθεται ότι έχει στόχο να ενισχύσει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και είναι 1%, επίσης επί του συνόλου των αποδοχών. Αθροιστικά οι δύο εισφορές μειώνουν άμεσα τους μισθούς των εργαζομένων κατά μερικές δεκάδες ευρώ. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ θα παίρνει στο εξής 970 ευρώ.
Ειδικά για φέτος η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού η ειδική εισφορά ξεκίνησε να παρακρατείται κυρίως από αυτό το μήνα αλλά ισχύει αναδρομικά από 1η Γενάρη 2011 και έτσι μέχρι και το Δεκέμβρη οι κρατήσεις θα είναι υπερδιπλάσιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου