Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Πόσο κοστίζουν στα βιβλιοπωλεία τα σχολικά βιβλία....

Ταφόπλακα μπαίνει από φέτος στη δωρεάν παιδεία για τους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Ακόμη δεν έχουν τυπωθεί όλοι οι τίτλοι των βιβλίων και το 66,4 % των μαθητών του Δημοτικού στη Μαγνησία δεν θα έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη σχολική χρονιά με όλα τα απαραίτητα βιβλία στη σάκα του. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό. Οι γονείς μη θέλοντας τα παιδιά τους να έχουν στο θρανίο τους φωτοτυπίες και DVD προσφεύγουν στη λύση της αγοράς των σχολικών εγχειριδίων από τα βιβλιοπωλεία, ξοδεύοντας ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Σε φιάσκο εξελίσσεται η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά. Στις 12 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το κουδούνι και οι μαθητές δυστυχώς δεν θα βρουν τα απαραίτητα βιβλία για τα μαθήματά τους.
Το Υπουργείο Παιδείας μπροστά στο ενδεχόμενο να τιναχτεί στον αέρα η σχολική χρονιά επιστράτευσε την τεχνολογία αποφασίζοντας να διανείμει στα σχολεία DVD από τα οποία οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα φωτοτυπούν τα κεφάλαια κάθε μαθήματος που θέλουν να διδάξουν, έως ότου τυπωθούν όλοι οι τίτλοι των βιβλίων.
Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ανάστατη με αυτή την εξέλιξη και μάλιστα Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων, αλλά και Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας, εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους στους προϊσταμένους τους για τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων, όταν σε πολλά σχολεία οι νέες τεχνολογίες και η χρήση υπολογιστή φαίνεται μακρινό σχέδιο.
Οι γονείς βλέποντας την όλη κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης και μη θέλοντας τα παιδιά τους να διαβάζουν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή να έχουν στα θρανία τους φωτοτυπίες θα αναγκαστούν να βάλουν για ακόμη μία φορά το χέρι στην τσέπη και θα αγοράσουν τα σχολικά εγχειρίδια από τα βιβλιοπωλεία.
Ήδη στο Βόλο έχει ξεκινήσει η έρευνα αγοράς γονέων, που επέλεξαν να προμηθεύσουν οι ίδιοι στα παιδιά τους τα σχολικά βιβλία. Τίτλοι βιβλίων υπάρχουν σε ορισμένα βιβλιοπωλεία της πόλης, μεταξύ αυτών το Παιδεία, στο οποίο σε καθημερινή βάση δημιουργείται ουρά από γονείς και μαθητές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα βιβλία.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως και τα βιβλιοπωλεία έχουν ελλείψεις σε τίτλους σχολικών εγχειριδίων, ενώ τα τεύχη που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιορισμένα.
Έτσι λοιπόν για τηνΑ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου διατίθενται σε μικρές ποσότητες και τα επτά βιβλία δηλαδή Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, Μουσική, Ανθολόγιο, Λεξικό, Φυσική Αγωγή και Εικαστικά.
Για τη Β’ τάξη Δημοτικού υπάρχει η Γλώσσα, τα Μαθηματικά και η Μελέτη Περιβάλλοντος, ενώ το Λεξικό, τα Εικαστικά και το Ανθολόγιο είναι τα ίδια βιβλία με αυτά της Α’ Δημοτικού.
Για την Γ’ τάξη Δημοτικού υπάρχουν λίγα τεύχη Μαθηματικών, Ιστορίας, Εικαστικών (κοινό βιβλίο με τη Δ’ τάξη), Φυσικής Αγωγής και το Ανθολόγιο, ενώ δεν υπάρχουν τα βιβλία της Γλώσσας και της Μελέτης Περιβάλλοντος.
Οι μαθητές της Δ’ τάξης Δημοτικού μπορούν να βρουν μόνο τη Μελέτη Περιβάλλοντος, τα Μαθηματικά, τη Γλώσσα και την Ιστορία, ενώ δεν υπάρχει βιβλίο Μουσικής.
Χωρίς τα βασικά βιβλία αυτά της Γλώσσας και των Μαθηματικών θα ξεκινήσει η χρονιά για τους μαθητές τωνΕ’ και Στ’ καθώς τα βιβλία είναι καινούργια, με νέο περιεχόμενο και δεν έχουν ακόμη τυπωθεί. Κατόπιν αυτών, οι μαθητές μπορούν της Ε’ τάξης μπορούν να αγοράσουν τα βιβλία της Ιστορίας, Αγγλικών, Ερευνώ και Ανακαλύπτω, Εικαστικών και Θεατρικής Αγωγής, ενώ της Στ’ τάξης έχουν τη δυνατότητα να βρουν στο εμπόριο τα βιβλία Ερευνώ και Ανακαλύπτω, της Μουσικής και των Αγγλικών, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στη Γεωγραφία.
Τα σχολικά εγχειρίδια του Δημοτικού κοστίζουν από 0.90 ευρώ -τετράδιο εργασιών Μαθηματικών Ε’ τάξης- έως και 5 ευρώ -ανθολόγιο Ε’ και Στ’ τάξεων-. Ο μέσος όρος των τιμών των βιβλίων κυμαίνεται στα 2 και 3 ευρώ.
Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η εικόνα στα βιβλιοπωλεία είναι καλύτερη. Για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου διατίθενται όλα τα σχολικά εγχειρίδια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις τάξεις του Λυκείου. Οι μόνες ελλείψεις που παρατηρούνται είναι στα βιβλία Χημείας, Φυσικής και Άλγεβρας της Α’ τάξης του Λυκείου.
Οι τιμές των βιβλίων Γυμνασίου και Λυκείου ξεκινούν από 1 ευρώ και φτάνουν έως και τα 7.50 ευρώ -λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας για τις Α’, Β’ και Γ’ τάξεις Γυμνασίου.
Οι βιβλιοπώλες σημειώνουν πως τις επόμενες ημέρες εάν συνεχιστεί με την ίδια ένταση η πώληση σχολικών βιβλίων τότε θα αδειάσουν και τα δικά τους ράφια, ενώ πολλά παιδιά θα αναγκαστούν τελικά να κάνουν μάθημα με τις φωτοτυπίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου