Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα “αφαίμαξη” εισοδημάτων ύψους τουλάχιστον 8,5 δισ. ευρώ, με αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, επιφυλάσσει ο προϋπολογισμό

 Νέα μέτρα άνω των 8,5 δισ. ευρώ το 2012
“Αφαίμαξη” εισοδημάτων με αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών επιφυλάσσει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Νέα “αφαίμαξη” εισοδημάτων ύψους τουλάχιστον 8,5 δισ. ευρώ, με αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, επιφυλάσσει ο προϋπολογισμός του 2012, το προσχέδιο του οποίου οι ιθύνοντες σκοπεύουν να οριστικοποιήσουν και να εγκρίνουν εντός των προσεχών ημερών, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.
Ο συνολικός “λογαριασμός” δεν αποκλείεται να υπερβεί ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός του επομένου έτους θα επιβαρυνθεί και με τις υστερήσεις των εσόδων αλλά και τις υπερβάσεις των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού.
Η τρόικα, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που εκπροσωπεί τους δανειστές του ελληνικού κράτους, έχει καλέσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει κατά γράμμα το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2011-2015, προχωρώντας το αργότερο έως τα μέσα Οκτωβρίου στην ψήφιση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που εκκρεμούν. Η πιστή εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου έχει τεθεί ως προϋπόθεση για να εγκριθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, από πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ, το οποίο συμφώνησε να λάβει η Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τον Μάιο του 2010.
Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχωρεί στην κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη στις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του δημοσίου την αποδοτικότητα των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.
Σύμφωνα λοιπόν με το μεσοπρόθεσμο, το 2012 το κράτος θα επιδιώξει να εξοικονομήσει επιπλέον πόρους ύψους 8,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Συγκεκριμένα, το μεσοπρόθεσμο προβλέπει για το 2012 την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών ύψους 259 εκατ. ευρώ. Προβλέπει επίσης την περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η συνολική προσπάθεια εξοικονόμησης που θα προβλέπεται με τον νέο προϋπολογισμό μπορεί να υπερβεί το συνολικό ποσό των 8,5 δισ. ευρώ, στο οποίο φτάνουν οι προαναφερθείσες προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου για αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα σημειωθούν σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους για αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών που τέθηκαν για το τρέχον έτος τόσο με τον προϋπολογισμό όσο και με το μεσοπρόθεσμο. Συνεπώς, ένα σημαντικό ποσό επιδιωκόμενων εξοικονομήσεων από αυτές που δεν θα έχουν επιτευχθεί φέτος θα “μεταφερθεί” και θα προστεθεί στις προβλέψεις για το 2012, με αποτέλεσμα ο συνολικός “λογαριασμός” της νέας δημοσιονομικής προσαρμογής που θα κληθούν να πληρώσουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να ανέλθει πάνω από τα 10 δισ. ευρώ.
Τι πρέπει να εξοικονομηθεί
Ανεξαρτήτως του ακριβούς ποσού των πρόσθετων μέτρων που θα υποχρεωθεί να λάβει η κυβέρνηση το 2012, για να καλύψει τις αποκλίσεις του τρέχοντος προϋπολογισμού, εντός του επομένου έτους το κράτος θα πρέπει να εξοικονομήσει:

1.  Επιπλέον 4,522 δισ. ευρώ από αυξήσεις φορολογικών εσόδων, με την πλήρη εφαρμογή -για όλο το 2012- των ακόλουθων μέτρων:
•Μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από τα 12.000 στα 8.000 ευρώ και επιβολή φόρου 10% στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 8.000 έως τις 12.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με εξαίρεση τους νέους ηλικίας μέχρι 30 ετών και τους συνταξιούχους ηλικίας άνω των 65 ετών.
•Περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών και στις φοροαπαλλαγές μέσω της σημαντικής μείωσης του οφέλους που έχουν οι φορολογούμενοι από την αφαίρεση συγκεκριμένων προσωπικών τους δαπανών από το εισόδημα ή τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος (ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές κλπ.), μέσω μειώσεων σε αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές, καθώς και μέσω περιορισμών στις απαλλαγές των πολυτέκνων, των αναπήρων και άλλων φυσικών προσώπων.
•Περικοπές στις φοροαπαλλαγές των νομικών προσώπων.
•Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από τα 300 στα 500 ευρώ για επιτηδευματίες με έδρα σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για επιτηδευματίες με έδρα σε πόλεις μέχρι 200.000 κατοίκους, καθώς και επιβολή επιπλέον τέλους επιτηδεύματος 300 ευρώ στα υποκαταστήματα.
•Αύξηση του ΦΠΑ στα εστιατόρια και στα μπαρ από 13% σε 23% από τον Σεπτέμβριο του 2011.
•Αύξηση στον φόρο ακίνητης περιουσίας μέσω της μείωσης του αφορολογήτου από τις 400.000 στις 200.000 ευρώ και της αύξησης του συντελεστή φορολόγησης των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων αξίας από 200.000 έως 400.000 ευρώ.
•Αυξήσεις 10%-70% στις αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια) διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες.
•Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και το υγροποιημένο αέριο από τη 1-9-2011.
•Σταδιακή κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης ο οποίος ισχύει για το πετρέλαιο θέρμανσης που παραλαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα και άμεση κατάργησή του για τις επιχειρήσεις από τον Οκτώβριο του 2011 και εντεύθεν.
•Κατάργηση της επιπλέον έκπτωσης φόρου που συνδέεται με την αξία των προσκομιζόμενων αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.
2.  Επιπλέον 259 εκατ. ευρώ από αυξήσεις στις κοινωνικές εισφορές μέσω της πλήρους εφαρμογής μίας μοναδικής ενοποιημένης μεθόδου πληρωμής μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, της αύξησης στις εισφορές για τους δικαιούχους του ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, της αύξησης των εισφορών ανεργίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και μέσω της επιβολής εισφοράς ανεργίας στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δημοσίων επιχειρήσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων δημοσίων φορέων.

3. 1,23 δισ. ευρώ από περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα μέσω της επιβολής των ακόλουθων μέτρων:
•συγχωνεύσεις ταμείων επικουρικής ασφάλισης,
•αναμόρφωση του συστήματος των αναπηρικών συντάξεων,
•απογραφής συνταξιούχων, διασταυρώσεις των δεδομένων με την πλήρη υλοποίηση του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης σε συνδυασμό με την επιβολή του ανώτατου ορίου στις συντάξεις,
•εξορθολογισμός των κριτηρίων για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους
•εξορθολογισμός των δικαιωμάτων και των δικαιούχων του ΟΕΕ-ΟΕΚ και ΟΑΕΔ,
•περικοπές στα εφάπαξ που δίνονται στους συνταξιούχους,
•διασταυρώσεις των προσωπικών δεδομένων από την εισαγωγή ανώτατων ορίων για εργοδότες που μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ,
•μειώσεις στις βασικές συντάξεις του ΟΓΑ και στα κατώτερα όρια συντάξεων των άλλων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης
•αυστηροποίηση των κριτηρίων της μόνιμης διαμονής που λαμβάνονται υπόψη για την καταβολή συντάξεων 
•μείωση των δαπανών για κοινωνικά επιδόματα μέσω των διασταυρώσεων των δεδομένων,
•εφαρμογή ενιαίας νομοθεσίας για τα επιδόματα υγείας σε όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης,
•καθιέρωση ενιαίων συμβάσεων με ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας,
•αξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων σε χρήμα και είδος που θα οδηγήσει στην κατάργηση των λιγότερο αποτελεσματικών,
•αύξηση της ειδικής εισφοράς (του νόμου 3863/2010) για τους συνταξιούχους που η μηνιαία σύνταξή τους υπερβαίνει τα 1700 ευρώ,
•αύξηση της ειδικής κοινωνικής εισφοράς που πληρώνεται από συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με μηνιαία σύνταξη άνω των 1700 ευρώ,
•εισαγωγή μιας ειδικής κλιμακωτής εισφοράς για επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ μηνιαίως
•μείωση στις επιδοτήσεις προς το ΝΑΤ (το ταμείο συντάξεων των ναυτικών) και προς το συνταξιοδοτικό ταμείο του ΟΤΕ με ταυτόχρονη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ή αύξησης των εισφορών από τους δικαιούχους.
4.  Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ από περικοπές στις δαπάνες για μισθούς υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου μέσω της πλήρους εφαρμογής -καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους- των ακόλουθων μέτρων:
•Έγκριση μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
•Μείωση των συμβασιούχων κατά επιπλέον 10%.
•Αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους από 37,5 σε 40.
•Μείωση των υπερωριών κατά 50%, μείωση του αριθμού των επ’ αμοιβή επιτροπών και συμβουλίων, μείωση σε άλλες επιπλέον αποζημιώσεις, στα επιδόματα και στα μπόνους.
•Προσωρινό “πάγωμα” της αυτόματης ωρίμανσης των βασικών μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους, των χρονοεπιδομάτων και των μισθολογικών προαγωγών για τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους δικαστικούς και τους λοιπούς δημοσίους λειτουργούς.
•Εφαρμογή νέας μισθολογικής κλίμακας μέσω της οποίας οι μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές θα γίνονται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα και με βάση κριτήρια αποδοτικότητας.
•Εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και της άνευ αποδοχών άδειας.
•Μείωση στον αριθμό των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
•Υπαγωγή του “πλεονάζοντος προσωπικού” των δημοσίων επιχειρήσεων, των δημοσίων οργανισμών, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ. σε “εργασιακή εφεδρεία”, όπου για 12 μήνες θα πληρώνεται κατά μέσο όρο με το 60% του βασικού μισθού του, χωρίς υπερωρίες και άλλες επιπρόσθετες αμοιβές.
•Περικοπές στο κίνητρο απόδοσης και σε άλλα επιδόματα παραγωγικότητας κατά 10%-50%.
 5. 150 εκατ. ευρώ από περικοπές στις δαπάνες των νομικών προσώπων του δημοσίου μέσω της αξιολόγησης του σκοπού, της βιωσιμότητας και των δαπανών όλων των φορέων που επιδοτούνται από τον δημόσιο τομέα, καθώς και μέσω των συγχωνεύσεων και του κλεισίματός τους, μέσω της εφαρμογής σχεδίου συγχωνεύσεων, κλεισίματος και μείωσης των επιδοτήσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), μέσω της μείωσης στις κρατικές επιχορηγήσεις προς φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης και μέσω ενός σχεδίου δράσης για το κλείσιμο, τη συγχώνευση και τη μείωση μεγέθους φορέων.

6. 414 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις δαπανών στις δημόσιες επιχειρήσεις μέσω της υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης και της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας, μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών που δεν σχετίζονται με τις κύριες δραστηριότητές τους, της μείωσης στις δαπάνες προσωπικού, της μείωσης των επιχειρησιακών δαπανών και μέσω συγχωνεύσεων ή κλεισίματος επιχειρήσεων.

7. 697 εκατ. ευρώ από περικοπές στις δαπάνες υγείας και τις φαρμακευτικές δαπάνες μέσω της εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων:
•Υλοποίηση του σχεδίου που προβλέπει συγχωνεύσεις και μείωση λειτουργικών δαπανών νοσοκομείων.
•Επανεξέταση του σκοπού και των δαπανών των μη νοσοκομειακών φορέων.
•Υλοποίηση του σχεδίου για τη λειτουργία ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών.
•Μείωση του μέσου κόστους ανά ασθενή μέσω της κατηγοριοποίησης των ασθενών (case mixing).
•Μείωση στις υπηρεσίες που παρέχονται στους μη ασφαλισμένους (gate-keeping function).
•Καθιέρωση χρέωσης για νοσοκομειακές υπηρεσίες που παρέχονται σε αλλοδαπούς.
•Πλήρης λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
•Ηλεκτρονική σάρωση από το ΙΚΑ των χειρόγραφων συνταγών.
•Επέκτασης της λίστας των φαρμακευτικών ειδών που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση.
•Εφαρμογή των νέων τιμών των φαρμάκων.
•Εγκαθίδρυση της ασφαλιστικής τιμής από τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.
•Πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
8.  92 εκατ. ευρώ από περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους μέσω της υλοποίησης των ηλεκτρονικών συμβάσεων, του εξορθολογισμού των δαπανών των δημοσίων υπηρεσιών για κατανάλωση ενέργειας, της μείωσης στις δαπάνες ενοικίων και τηλεπικοινωνιών, της κατάργησης της δωρεάν διανομής εφημερίδων και της μείωσης των λειτουργικών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για όλους τους τομείς.

9. 355 εκατ. ευρώ από περικοπές στις επιχορηγήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι περικοπές αυτές θα γίνουν κυρίως μέσω μειώσεων στις δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης ύψους τουλάχιστον 250 εκ. ευρώ. Επιπλέον, τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 105 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης σε έσοδα από διόδια, αμοιβές, σε δικαιώματα και άλλες πηγές εσόδων, σε συνέχεια της συγχώνευσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και μέσω της αύξησης στην καταβολή δημοτικών τελών, σε συνέχεια της αυξημένης συμμόρφωσης σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη, ως συνέπεια της εισαγωγής απαίτησης πιστοποιητικού ενημερότητας δημοτικών τελών.

10. 200 εκατ. ευρώ από περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες που σχετίζονται με την άμυνα.
 
Κόψτε από… παντού!
Με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2012, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης απέστειλε πρόσφατα εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες και εντολές προς όλα τα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας για την υποβολή σχεδίων προϋπολογισμού έτους 2012. Ο κ. Σαχινίδης ζήτησε να ληφθούν υπόψη όλα τα προαναφερθέντα μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών, καθώς και τα ανώτατα όρια πιστώσεων που προβλέπει για το 2012 το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής. Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ζήτησε να περιοριστούν οι προβλέψεις για πληρωμές μισθών στα σημαντικά μειωμένα επίπεδα που καθορίζουν οι πρόσφατα ψηφισθείσες μισθολογικές ρυθμίσεις για το πάγωμα των βασικών μισθών, τις περικοπές των επιδομάτων, τους περιορισμούς στις προσλήψεις και τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων.
Ο κ. Σαχινίδης ζήτησε επίσης:
•Οι φορείς που εποπτεύονται από τα υπουργεία και περιλαμβάνονται στη “γενική κυβέρνηση” (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοτικές επιχειρήσεις και λοιπά νομικά πρόσωπα) να υποβάλουν τα σχέδια προϋπολογισμών στα αρμόδια υπουργεία μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.
•Τα υπουργεία να συγκεντρώσουν τους προϋπολογισμούς των φορέων που εποπτεύουν, να τους ελέγξουν, να τους ομαδοποιήσουν και να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου:
α) Τις προβλέψεις του τακτικού προϋπολογισμού (αναλυτικά κατά ειδικό φορέα), προσαρμοσμένες στα ανώτατα όρια δαπανών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.
β) Τους ομαδοποιημένους συνοπτικούς προϋπολογισμούς των φορέων τους.
Με άλλη εγκύκλιο που απέστειλε πρόσφατα ο κ. Σαχινίδης ζητά από όλα τα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου να εφαρμόσουν άμεσα τη νομοθετική ρύθμιση του μεσοπρόθεσμου, που προβλέπει μείωση των δαπανών για υπερωριακή απασχόληση κατά 50% από τη 1-7-2011.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 10/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου