Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Σε εφεδρεία 20.000 υπάλληλοι μέσα στο φθινόπωρο

Έρχεται το πρώτο κύμα εφεδρείας για 20.000 υπαλλήλους, από τους 200.000, του ευρύτερου δημοσίου τομέα που μετά την πάροδο ενός έτους μπορεί να απολυθούν.
Η αρχή θα γίνει από τους 11 φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται (ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΙΓΜΕ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΟΣΚ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΕΟΜΜΕΧ), σε ένα ποσοστό 10% δηλαδή 700 άτομα θα βγουν σε εργασιακή εφεδρεία.
Δηλαδή 700 άτομα από τους 11 προς κατάργηση φορείς και 3.500 άτομα από τις ΔΕΚΟ, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι υπάλληλοι που αυτή τη στιγμή υπηρετούν σε νοσοκομεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ασφαλιστικά ταμεία, από όπου και θα εισέλθουν σε κατάσταση εργασιακής εφεδρείας 15.800 άτομα.
Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αμέσως το νέο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, με τις πρώτες ανακοινώσεις να γίνονται την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να του αποσταλούν μέχρι σήμερα, Παρασκευή, στοιχεία για το προσωπικό που υπηρετεί σε άλλους 160 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα αποτελέσουν το δεύτερο πακέτο που θα τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης.
Για την ένταξη σε αυτές βασικό κριτήριο θα είναι η ηλικία του υπαλλήλου, αν δηλαδή είναι κοντά στη σύνταξη, και επομένως μπορεί να τεθεί σε εφεδρεία και να αποχωρήσει με εθελουσία έξοδο. Έτσι αυτοί που είναι πρώτοι στη λίστα της εργασιακής εφεδρείας είναι οι υπάλληλοι άνω των 57 ετών.
Το επόμενο κριτήριο θα είναι τα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου, με τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου