Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Ολες οι αλλαγές στα capital controls! Απαντήσεις σε 29 κρίσιμα ερωτήματα

- Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τράπεζα αλλά μέχρι το ισόποσο ημερήσιο όριο
- Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη χρεωστική τους κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, αλλά και πάλι με περιορισμούς
- Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα για ανάληψη μετρητών
- Απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, εφόσον με το ως άνω άνοιγμα λογαριασμού δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη

Επικαιροποιημένες απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με τα capital controls, μετά και την πρόσφατη νέα χαλάρωση τους, ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).
Ειδικότερα έχουν επέλθει αλλαγές στις απαντήσεις των ερωτήσεων υπ' αριθμ.: 1, 2, 7, 8, 10, 18, 19, 22 και 28.
Ακολουθούν οι απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις:
1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;
Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε δεύτερης εβδομάδας (κάθε δεύτερη Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των οκτακοσίων σαράντα (840) ευρώ κατ' ανώτατο όριο.
Επίσης, εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων οι αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά, τηρουμένων των διατάξεων της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Περισσότερα:
http://www.newsit.gr/oikonomia/Oles-oi-allages-sta-capital-controls-Apantiseis-se-29-krisima-erotimata/640414

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου