Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Έλεγχος κεφαλαίων και βενζίνη με δελτίο το τετραήμερο του Πάσχα – Άρχισαν ξανά τα σενάρια τρόμου για την Ελλάδα

Θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας τα “κότσια” να τα “σπάσει” με την αριστερή πτέρυγα; Αναρωτιέται ο αρθρογράφος των New York Times, Hugo Dixon, που μιλάει ακόμη και για κίνδυνο να επιβληθεί έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων μέσω τραπεζών ή ακόμη και δελτίο στη βενζίνη...

Όλα δείχνουν ότι με την διαπραγμάτευση σε οριακό σημείο και ακόμη πιο οριακή την ταμειακή κατάσταση του Κράτους, ξεκίνησαν και πάλι τα τρομο-σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί.

Αυτή τη φορά είναι οι New York Times με την ανάλυση στις οικονομικές σελίδες που λένε ότι η Ελλάδα, όπως είπε δημόσια ο υπουργός Οικονομικών είναι έτοιμη για ρήξη σε περίπτωση που δεν επιτύχει μια αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους.

Όπως αναφέρει ο Ντίξον στο άρθρο του μια τέτοια ρήξη θα μπορούσε να συμβεί, στις 9 Απριλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που χρωστάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εάν η Αθήνα χρεοκοπήσει τότε την ίδια στιγμή θα μπορούσαν να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίου γεγονός που θα συμπίπτει με την τετραήμερη αργία του Πάσχα που αρχίζει στις 10 Απριλίου.

Για ακόμη μια φορά η αργία γίνεται ευκαιρία για σενάρια. Ο αρθρογράφος μάλιστα μιλάει και για πιθανότητα εκλογών, πρόωρων, καθώς ο Α. Τσίρπας βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει διαρκώς και από το 83% που ήταν λίγο καιρό πριν να βρίσκεται στο 60% (αναφέρεται στην έρευνα του Alpha για τους χειρισμούς της κυβέρνησης).

Ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να ανανεώσει τη στήριξη του λαού στην σκληρή γραμμή της κυβέρνησης, ωστόσο ο αρθρογράφος αναρωτιέται πως θα συμβεί αυτό στην περίπτωση που έχει επιβληθεί το Πάσχα έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες, αλλά και δελτίο σε βασικά αγαθά όπως η βενζίνη.

Όλα αυτά, λέει ο αρθρογράφος μπορούν να ανατραπούν και τα πράγματα “να ησυχάσουν” μόνο εάν ο κ. Τσίπρας μπορέσει να επιτύχει μια μακροχρόνια συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας και αυτό σημαίνει ρήξη όχι με τους εταίρους, αλλά με την αριστερή πτέρυγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου