Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Αλαλούμ! Μένει μέχρι να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ

Απ' τη μια η προεκλογική δέσμευση και από την άλλη οι εταίροι που θέλουν ισοδύναμα μέτρα. Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί και προς το παρόν το θέμα του ΕΝΦΙΑ παραμένει σε ασάφεια... χωρίς το ... δημιουργικό κομμάτι να φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Μάλιστα το τελευταίο 24ωρο από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το Μαξίμου εκφράζονταν δυο διαφορετικές απόψεις.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως η κυβέρνηση μεν επιθυμεί να αλλάξει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά σημείωναν με νόημα πως εάν δεν υπάρξει παρέμβαση σε κάτι που υπάρχει, αυτό μένει ως έχει.

Καθώς αυτό σήμαινε πως ο ΕΝΦΙΑ μένει και για φέτος τουλάχιστον προκαλώντας αναταραχή και με την αντιπολίτευση να περιμένει στη γωνία καθώς ο φόρος είχε γίνει η προεκλογική σημαία της σημερινής κυβέρνησης, το Μαξίμου έσπευσε να ... βάλει στη θέση του το υπουργείο Οικονομικών διαρρέοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει.

Αργά τη νύχτα την ίδια άποψη απέκτησε και το... υπουργείο Οικονομικών, καθώς φαίνεται ότι πήρε το μήνυμα.

Ωστόσο η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ και ειδικά η αντικατάστασή του μοιάζει πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς οι εταίροι και δανειστές της χώρας κρατούν στο χέρι τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ και απαιτούν ισοδύναμα. Δηλαδή έναν νέο φόρο ή σύνολο μέτρων που να αποφέρουν στα ταμεία τουλάχιστον 2,7 δισ.

Με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ο νέος φόρος που προτίθεται να φέρει και που θα αφορά μόνο στη μεγάλη περιουσία να έχει έσοδα περίπου 1,4 δισ. η... εξίσωση δεν βγαίνει.

Συμπέρασμα; Ουδέν προς το παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου