Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ποιες τροφές μειώνουν τις φλεγμονές

Το τζίντζερ, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι μερικά από τα τρόφιμα που πρέπει να εντάξει κανείς στη διατροφή του, καθώς διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που προστατεύουν τον οργανισμό, προωθώντας την υγεία.

Οι ειδικοί συμφωνούν, ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις τροφές μπορεί όντως να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων φλεγμονών στον οργανισμό. Ωστόσο, τονίζουν ότι η προσθήκη ή αύξηση της κατανάλωσης οποιασδήποτε από αυτές τις τροφές δεν είναι πιθανό να μην έχει βαθιά επίδραση στην υγεία κάποιου.

Σε μια νέα, μικρή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι άντρες που κατανάλωναν λιναρόσπορο για 42 μέρες παρουσίασαν σημαντική μείωση στους δείκτες φλεγμονών στον οργανισμό τους, σε σχέση με άλλους άντρες που δεν κατανάλωναν το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Μία άλλη έρευνα, που είχε δημοσιευτεί τον Οκτώβριο του 2011 στο Cancer Prevention Research, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το εκχύλισμα από ρίζα τζίντζερ φάνηκε να μειώνει τους δείκτες φλεγμονών στο παχύ έντερο. Ακόμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2011 στο Journal of Biological Chemistry, η κουρκουμίνη (κύριο συστατικό που περιέχεται στο μπαχαρικό κουρκούμη και χρησιμοποιείται στο κάρυ) θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταστολή βιολογικών μηχανισμών, οι οποίες οδηγούν σε φλεγμονές στους τένοντες.

«Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία, που δείχνουν ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό στην επιστήμη, όμως πιστεύω ότι ακόμη μαθαίνουμε τους μηχανισμούς μέσα και από τους οποίους συμβαίνει αυτό» σχολίασε στο LiveScience η διαιτολόγος Kristin Kirkpatrick.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές ασθένειες και ο διαβήτης είναι μερικές μόνο από τις ασθένειες που έχουν συνδεθεί με υψηλά επίπεδα φλεγμονών.

Η ίδια, ωστόσο, τονίζει ότι η προσθήκη και μόνο ενός συγκεκριμένου τροφίμου στη διατροφή κάποιου είναι απίθανο να «κάνει θαύματα», μειώνοντας τις φλεγμονές ή βελτιώνοντας την υγεία του ατόμου γενικότερα.

«Αν όμως ακολουθεί κανείς μια υγιεινή διατροφή με αφθονία προϊόντων και πολλά φυτικά τρόφιμα, όπως ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής άλεσης, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων φλεγμονών σε όλο το σώμα» πρόσθεσε η Kirkpatrick, λέγοντας ακόμη ότι αυτό δεν αρκεί να γίνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά να αποτελεί τον τρόπο διατροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου