Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Αποκαλύψεις από τη σύμβουλο του Βαρουφάκη! Προανήγγειλε "μαχαίρι" στις πρόωρες συντάξεις - Πώς χαρακτηρίζει τους αξιωματούχους του ΔΝΤ

- Η κα Παναρίτη δήλωσε πως είναι ντροπή να βγαίνουν στη σύνταξη άνθρωποι στα 45 και 46 χρόνια τους
- Για τις διαπραγματεύσεις η σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη αποκάλυψε πως οι δανειστές κοιτούν κυρίως το πλεόνασμα
- Αποκάλυψε επίσης πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 δεν θα φτάσει στο 1,5%, αλλά στο 0,6%
- Χαρακτήρισε τους αξιωματούχους της Κομισιόν ένα συνονθύλευμα γραφειοκρατών που κοιτούν μόνο τα δάνεια

Η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη και παλιότερα στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου προχώρησε σε αποκαλύψεις τόσο για το κλίμα στις διαπραγματεύσεις όσο και για τα σχέδια της κυβέρνησης σε συγκεκριμένους τομείς, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του Deree.
H κα Παναρίτη προκάλεσε αίσθηση όταν άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 χρόνια τους και να υπάρχουν ακόμα τέτοιοι συνταξιούχοι, σημειώνοντας πως αυτό πρέπει να σταματήσει.

Πέρα από αυτό η κα Παναρίτη που είναι και μέλος του Brussels Group αποκάλυψε και το κλίμα στις διαπραγματεύσεις που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Η κ. Παναρίτη, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, αποκαλύπτοντας πως “μας συμπεριφέρονται απαξιωτικά”, ενώ όπως είπε, πιθανότατα αυτό οφείλεται στο γεγονός πως από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις "μας έπιασαν αδιάβαστους και χωρίς τεχνογνωσία".

Αποκάλυψε μάλιστα πως οι πιο σκληροί στη διαπραγμάτευση είναι οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τους οποίους δήλωσε πως λειτουργούν σχεδόν στρατικοποιημένα, με πειθαρχία και που διεκδικούν αυτό που θέλουν μέχρι τέρμα. Για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ δήλωσε πως συμπεριφέρονται σαν υπάλληλοι των τραπεζών, ενώ τους αξιωματούχος της Κομισιόν τους χαρακτήρισε ένα συνονθύλευμα γραφειοκρατών που βγάζουν τους προϋπολογισμούς.

Όπως εξήγησε στην ομιλία της η κα Παναρίτη η αλλαγή που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις είναι πως το e-mail Χαρδούβελη μετατράπηκε σε υποχρέωση για μεταρρυθμίσεις και όχι σε υποχρέωση για δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Αποκαλύψεις και για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος



Επικαλούμενη η κα Παναρίτη τα τελευταία στοιχεία διευκρινίζει πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 δεν θα είναι στο 1,5%, όπως αρχικά έχει υπολογιστεί, αλλά πολύ μικρότερο, καθώς περιορίστηκε κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ και άρα το εκτιμά στο 0,6% του ΑΕΠ.

Όπως ξεκαθάρισε το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάντα ο πρώτος στόχος των δανειστών και αυτό ισχύει και αυτή τη φορά, κάτι που φάνηκε από την πρώτη τους επίσκεψη στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου