Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Συμβουλές για το παιδικό άγχος.

Το άγχος είναι μέρος της ζωής μας. Συνήθως ορίζεται ως η απάντηση του οργανισμού σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Μερικά παιδιά είναι περισσότερο επιρρεπή στο άγχος  από άλλα, επείδη αντιδρούν πιο έντονα σε μια κατάσταση ή επειδή δεν έχουν αναπτύξει δεξιότητες  κλιμάκωσης των συναισθημάτων τους. Υπάρχουν τρόποι για τα παιδιά να ξεπεράσουν το άγχος τους. Μερικοί από αυτούς είναι:
1. διδασκαλία τεχνικών χαλάρωσης όπως η άσκηση της αναπνοής και ο στοχασμός στα παιδιά.
2. Θέσπιση συγκεκριμένων καθημερινών προγραμμάτων. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από προγραμματισμό για τις ώρες ύπνου, πρωινού ξυπνήματος και φαγητού καθώς το πρόγραμμα τους παρέχει  μία αίσθηση ασφάλειας.
3. Παροχή ευκαιριών και ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού. Χρειάζονται σταθερές ενθαρρύνσεις από το γονιό  προς το παιδί για τη λήψη δικών του αποφάσεων οι οποίες θα προσφέρουν την αίσθηση ελέγχου στο παιδί.
4. Ενθάρρυνση για ανάληψη αμοδιοτήτων. Όταν το παιδί νιώθει ότι εκπληρώνει κάτι, αυτόματα αυξάνει τα επίπεδα αυτοπεποίθησής του και η αυτοπεποίθηση καταπολεμά το άγχος.
5. Ρεαλιστικές προσδοκίες από τα παιδιά. Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να μην αναθέτουν στα παιδιά τους εργασίες που δεν θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας.
6. Παρατήρηση των συμπτωμάτων του άγχους και της ανησυχίας. Ελάχιστα παιδιά θα εκφράσουν  στους γονείς τους την πίεση που νιώθουν, γι’αυτό οι γονείς πρέπει να παρατηρούν οι ίδιοι συμπτώματα όπως η αλλαγή στην όρεξη, κατάθλιψη, ανησυχία στον ύπνο, οι πονοκέφαλοι  κ.ά.
7. Μείωση των αγχογόνων καταστάσεων στο σπίτι. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος μέσω των αντιδράσεων των γονέων τους. Έτσι, οι γονείς πρέπει να ελέγχουν οι ίδιοι τις αντιδράσεις τους σε αγχογόνα περιστατικά, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να ελέγξουν και το άγχος των παιδιών τους.
Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τρόποι μπορούν να ελέγξουν το άγχος , αλλά ενδέχεται να μην είναι αρκετοί . Η συμβουλευτική μπορεί να φανεί χρήσιμη καθώς μέσω της θεραπείας τα παιδιά μπορούν να μάθουν να ελέγχουν τις ανησυχίες τους και να ηρεμούν  με δικές τους δυνάμεις το σώμα και το μυαλό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου