Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Σε ποια σχολεία θα διανεμηθούν φρούτα

Το φετινό «Σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία» για το σχολικό έτος 2014−2015 προϋπολογισμού ύψους 4.483.600,00 ευρώ περίπου, θα εφαρμοστεί σε μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Επιλέξιμα προϊόντα
Τα προϊόντα που θα διατεθούν στα σχολεία είναι: μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, ντομάτα τύπου cherry, αγγουράκια, φυσικός χυμός πορτοκάλι, φυσικός χυμός ροδάκινο, φρουτοσαλάτα σε φυσικό χυμό φρούτου.
Με την διανομή φρούτων προβλέπονται συνοδευτικά μέτρα όπως:
1. Διοργάνωση μαθημάτων γευσιγνωσίας, διοργάνωση και διατήρηση μαθημάτων κηπουρικής, διοργάνωση επισκέψεων σε αγροκτήματα και παρόμοιες δραστηριότητες με σκοπό να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τη γεωργία, όπως:
1.1 Επισκέψεις των μαθητών σε αγροκτήματα για να γνωρίσουν τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής των φρούτων και λαχανικών.
1.2 Δημιουργία σχολικών κήπων.
2. Μέτρα που αποσκοπούν στην εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τη γεωργία, τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τα περιβαλλοντικά θέματα που συνδέο− νται με την παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωση οπωροκηπευτικών, όπως:
2.1 Οργάνωση θεατρικών παραστάσεων.
2.2 Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για παιδιά, γονείς και δασκάλους.
2.3 Διοργάνωση διαγωνισμών μαγειρικής με τη συμμετοχή των παιδιών.
3. Μέτρα που αποβλέπουν στη στήριξη της διανομής προϊόντων και συνάδουν με τους στόχους του σχεδίου για την προώθηση της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών στα σχολεία.
Συσκευασία
Όλα τα προϊόντα εμπεριέχονται σε ατομική συσκευασία με κατάλληλο για τρόφιμο περιέκτη και έτοιμα προς άμεση κατανάλωση.
Η επιλογή των προϊόντων που διανέμονται κάθε φορά γίνεται με βάση την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητά τους κατά τη χρονική περίοδο υλοποίησης του σχεδίου. Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του Σχεδίου
Η υλοποίηση του «Σχεδίου προώθησης φρούτων στα σχολεία» πραγματοποιείται με ευθύνη των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας. Ειδικότερα:
1. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), εποπτεύει και παρακολουθεί την υλοποίηση του Σχεδίου, καθορίζει τη διαδικασία επιλογής των φορέων εκτέλεσης, αξιολόγησης και εκτέλεσης των συνοδευτικών μέτρων του Σχεδίου. Ως αρχή επαφής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζεται το Τμήμα Πυρηνοκάρπων − Μηλοειδών της Διεύθυνσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής.
2. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου καθορίζει τη διαδικασία από την παραλαβή των προϊόντων στα σχολεία έως και τη διάθεση τους στους μαθητές καθώς και ενημερώνει σχετικά τους υπευθύνους των σχολείων.
3. Το υπουργείο Υγείας εγκρίνει τον κατάλογο των προϊόντων που διανέμονται στην ομάδα στόχο.
Επιπλέον σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να συμμετέχει στην υλοποίηση των συνοδευτικών μέτρων του σχεδίου.
Διαδικασία παραλαβής προιόντων
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μεριμνά για τη διαδικασία της παραλαβής και διάθεσης των προϊόντων στην ομάδα στόχο.
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τουλάχιστον:
α) Τον ορισμό των υπεύθυνων κάθε σχολείου για την παραλαβή των προϊόντων από τον εκπρόσωπο του φορέα εκτέλεσης,
β) Τη συμπλήρωση και υπογραφή των:
β.1 «Πρωτόκολλο Παράδοσης − Παραλαβής Οπωροκηπευτικών και μέτρων−δραστηριοτήτων επικοινωνίας στο Δημοτικό Σχολείο»,
β.2 «Πρωτόκολλο Υλοποίησης συνοδευτικών μέτρων στο Δημοτικό Σχολείο» όπως αυτά θα καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων,
γ) Τη διανομή του τελικού προϊόντος και την υλοποίηση των συνοδευτικών μέτρων στην ομάδα στόχο,
δ) Τη μέριμνα για την ανάρτηση της αφίσας σε εμφανές σημείο του σχολείου. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου