Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Oι νέες προτάσεις του Υπουργείου για το σχολικό έτος.

Αλλαγές που αφορούν τον καθορισμό του σχολικού και διδακτικού έτους, την περίοδο διδασκαλίας των μαθημάτων και τις αργίες και διακοπές ετοιμάζει, ανάμεσα σε άλλα, το υπουργείο Παιδείας. Αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός της τροπολογίας στον ν. 4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις». Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, στο άρθρο 43 του παραπάνω νόμου προστίθεται ότι με προεδρικό διάταγμα καθορίζεται «η διάρκεια των διδακτικών περιόδων, οι αργίες, οι διακοπές…».
Στα χέρια των επιτελών του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται ήδη η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την έναρξη και λήξη του σχολικού έτους, τις αργίες και τις διακοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΕΠ εισηγήθηκε τα παρακάτω, σχετικά με τον καθορισμό του σχολικού και διδακτικού έτους και τις περιόδους διδασκαλίας μαθημάτων, αργιών και διακοπών:
1. Το σχολικό και το διδακτικό έτος να αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου.
2. Τα μαθήματα να αρχίζουν στις 6 Σεπτεμβρίου.
3. Στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη, να γίνεται μάθημα.
4. Η 30ή Ιανουαρίου να χαρακτηριστεί ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.
5. Τα μαθήματα στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό να λήγουν στις 15 Ιουνίου και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) στις 31 Μαΐου.
6. Το σχολικό έτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να λήγει στις 30 Ιουνίου. Το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου να αξιοποιείται για επιμορφωτικά σεμινάρια.
Αδειες μετά τις 10 Ιουλίου
Παράλληλα το νέο «χρονοδιάγραμμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση», που σχεδιάζει το τελευταίο διάστημα το ΥΠΑΙΘ, περιλαμβάνει τα παρακάτω:
* Ολες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις) θα γίνονται στο εξής Μάιο και Ιούνιο. Στη συνέχεια θα γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Από την 1η μέχρι και τις 10 Ιουλίου, που ξεκινούν οι άδειες, θα γίνονται οι τοποθετήσεις. Την ίδια περίοδο, θα γίνονται οι κατανομές των ωρών ανά εκπαιδευτικό, προτού δηλαδή δοθούν οι άδειες.
* Οι άδειες των εκπαιδευτικών ουσιαστικά θα ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές.
Τόνωση επιχειρηματικότητας
Στις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας κυρίαρχη θέση φαίνεται ότι θα έχει η λεγόμενη εβδομάδα «σχολικής ανάπαυλας», δηλαδή η καθιέρωση της εβδομάδας της Καθαρής Δευτέρας ως εβδομάδας διακοπών! Η «ρηξικέλευθη» αυτή αλλαγή, προκειμένου να τονωθεί -κατά τους υποστηρικτές της- ο τουρισμός στην ελληνική περιφέρεια, βασίζεται σε πρόταση–επιβολή των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες βαφτίζουν τα συμφέροντά τους εκπαιδευτική πολιτική.
Η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, θυμίζουμε, έχει ως εξής: «Δημιουργία μιας περιόδου “σχολικής ανάπαυλας”» διάρκειας μίας εβδομάδας, με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα. Τούτο μπορεί να συμβεί, εφόσον κλείσουν τα σχολεία τις 4 επόμενες της αργίας ημέρες. Πρόκειται για μια ενέργεια που λειτουργεί εδώ και χρόνια, με καλά αποτελέσματα, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (σκι για τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, προκειμένου να ενισχυθούν τα χειμερινά θέρετρα) και που, εφόσον συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια από το υπουργείο Τουρισμού και με δελεαστική τιμολογιακή πολιτική από τα μέλη τής ΠΟΞ (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή/και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο), θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας.
»Σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, τούτες κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους, είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνσή της κατά δύο μέρες, είτε με συνδυασμό των ανωτέρω»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου