Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Κανονικά και πάλι από σήμερα οι εξετάσεις στα Διαγνωστικά Κέντρα

• Τελικά δεν αποδείχθηκε… τρίτη και φαρμακερή η χθεσινή συνάντηση μεταξύ Αδ. Γεωργιάδη και Διαγνωστικών Κέντρων, αφού οι δυο πλευρές τα βρήκαν και έτσι από σήμερα Πέμπτη οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις.
Μετά τη συμφωνία που επήλθε στα βασικά ζητήματα που είχαν τεθεί στο τραπέζι, οι πάροχοι κλινικοεργαστηριακών εξετάσεων δεν θα συνεχίσουν την επίσχεση.
«Έπειτα από τριήμερο έντονο διάλογο καταλήξαμε στο να μπορούμε να πορευθούμε από κοινού χωρίς να ταλαιπωρούμε τους ασφαλισμένους», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων.
Αφού λύθηκε το θέμα με τις εξετάσεις και μετά και την χθεσινή απεργία των δημόσιων νοσοκομείων, φαίνεται πως το σύστημα υγείας αρχίζει να βρίσκει ξανά τους ρυθμούς του και οι πολίτες να ηρεμούν, μέχρι την επόμενη αναστάτωση που μπορεί να προκληθεί στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Για τις ιδιωτικές κλινικές
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν θα επιμείνουν στην επίσχεση που έχουν εξαγγείλει για αύριο Παρασκευή οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιοκτήτες κλινικών. Για το θέμα αυτό ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Θέλω να πω στους ασφαλισμένους μας, δεν θα πάνε σε καμία κλινική που θα τους πει "πλήρωσε και θα πας να πάρεις τα λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ”, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δε θα πληρώσει κανενός τη χρέωση.
»Το έχουμε ξεκαθαρίσει: Όποιος πάρει λεφτά από τον ασφαλισμένο μας, δεν είναι συμβεβλημένος μαζί μας. Άρα θα πρέπει ο ασθενής, αν ακούσει από μια κλινική ότι του ζητά επιπλέον λεφτά, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δήθεν δεν τον πληρώνει, ή τίποτα άλλο, αυτομάτως να αλλάξει κλινική. Άρα επίσχεση δεν υπάρχει από καμία κατηγορία παρόχων του ΕΟΠΥΥ».

Επιμέρους θέματα…
Στη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε να ανοίξει και η συζήτηση για το πώς θα γίνει η κατανομή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργίαδης, αυτό που ισχύει σήμερα είναι ένας συνδυασμός κατανομής του ποσού ανά γεωγραφική περιφέρεια και ανά πάροχο, αλλά επανέλαβε ότι εφόσον ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταλήξει σε κάτι διαφορετικό θα αλλάξει το μοντέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου