Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ας μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά!

της Ιουλιέτας Νταβέλα
Ένα χαμόγελό τους γεμίζει την καρδιά μας με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον... Μας προσφέρει ενέργεια και όμορφη διάθεση να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις τις ζωής! Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να είναι τα παιδιά μας χαρούμενα; Ποια είναι αυτά τα μυστικά που πρέπει να ανακαλύψουμε;
Τα παιδιά από την πρώτη μέρα που γεννιούνται αναζητούν την ασφάλεια, την αγκαλιά, την προστασία. Αναζητούν ένα φιλί! Τα μάτια τους βρίσκουν τη χαρά στα δικά μας!
Μπορούμε να καλλιεργήσουμε την χαρά τους και την ευτυχία τους παίζοντας μαζί τους, πηγαίνοντας βόλτες, μιλώντας τους για όλα τα θέματα που μπορούν να καταλάβουν στην ηλικία που βρίσκονται. Όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο περνάμε μαζί τους τόσο περισσότερο μεγαλώνει η χαρά τους. 
Ένα ακόμα μυστικό είναι να προσπαθούμε να ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή τους. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση προσφέρει συναισθηματική ισορροπία στο παιδί. Να επιβραβεύομαι όλες τις προσπάθειες τους και να δείχνουμε ικανοποίηση με τα κατορθώματα τους. Εδώ, καλό θα είναι φυσικά να μην γινόμαστε υπερβολικοί, να επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια που κάνουν και όχι στο αποτέλεσμα. Να τα επαινούμε για όλα εκείνα που προσπαθούν να πετύχουν τα ίδια τα παιδιά και όχι για την ομορφιά τους ή τα όμορφα μάτια τους...
Ακόμα ένα μυστικό γεμάτο από χαρά είναι να επιτρέπουμε στα παιδιά μας την αποτυχία. Να τα στηρίζουμε να πειραματιστούν, να προσπαθήσουν, να δοκιμάσουν και να δεχτούν μια πιθανή αποτυχία. Μένουμε πάντα ένα βήμα πίσω και τα αφήνουμε να κάνουν μόνα τους ότι μπορούν ανάλογα με την ηλικία τους. Τα αφήνουμε να αισθανθούν μόνα τους την χαρά της κατάκτησης και της επιτυχίας.
Τα παιδιά αναζητούν την χαρά σε ό,τι και να κάνουν.
Το προσωπάκι τους την ζωγραφίζει με ένα υπέροχο χαμόγελο!
Ας τους την προσφέρουμε και ας γίνουμε και εμείς χαρούμενοι κοντά τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου