Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Με διαδικασίες-εξπρές το επίδομα

Με διαδικασίες-εξπρές θα καταβληθεί το εφάπαξ μέρισμα ύψους 505 εκατ. ευρώ μέχρι τις 9 Μαΐου, καθώς σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα απαιτείται μια απλή υπεύθυνη δήλωση και κανένα δικαιολογητικό, με στόχο τα χρήματα να φθάσουν τάχιστα στους δικαιούχους.
Με διαδικασίες-εξπρές θα καταβληθεί το εφάπαξ μέρισμα ύψους 505 εκατ. ευρώ μέχρι τις 9 Μαΐου, καθώς σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα απαιτείται μια απλή υπεύθυνη δήλωση και κανένα δικαιολογητικό, με στόχο τα χρήματα να φθάσουν τάχιστα στους δικαιούχους.
Η διασταύρωση της εγκυρότητας των στοιχείων θα γίνεται εκ των υστέρων από τους αρμόδιους φορείς και τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η δήλωση είναι ψευδής το ποσό θα επιστρέφεται στο Δημόσιο και μάλιστα εντόκως.
Το επίδομα θα διανεμηθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους, σε ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με βάση εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια.
Το επίδομα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, άνεργους και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής για τον ακριβή προσδιορισμό των κριτηρίων θα ληφθούν τις επόμενες μέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα μεικτό σύστημα που θα στηρίζεται στο μοντέλο για τα οικογενειακά επιδόματα και στο στατιστικό κατώφλι της φτώχειας. Το ποσό του μερίσματος και το ύψος του εισοδήματος θα μεταβάλλονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και παιδιά θα λάβουν μεγαλύτερο ποσό.
Για άτομο, ο πήχης του ετήσιου εισοδήματος τοποθετείται στα 5.000-6.000 ευρώ, ενώ για ζευγάρι με δύο παιδιά ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ. Το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα και τον αριθμό των παιδιών. Επισημαίνεται ότι τα εισοδήματα που θα ληφθούν υπόψη είναι εκείνα που αποκτήθηκαν το 2012 και δηλώθηκαν το 2013.
Παράδειγμα
Ταυτόχρονα με τα εισοδηματικά κριτήρια θα υπάρχουν και περιουσιακά. Για παράδειγμα, για να δικαιούται κάποιος το επίδομα θα πρέπει να έχει μία μόνο κύρια κατοικία, να μην έχει καταθέσεις στις τράπεζες, μετοχές, πολυτελή τεκμήρια διαβίωσης κ.ά.
Ωστόσο η «εξίσωση» είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει να διασφαλισθεί η δίκαιη και αδιάβλητη κατανομή του μερίσματος σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη και να αποφευχθούν δικαιούχοι-μαϊμού.
 Παράγοντας που συμμετέχει στις συσκέψεις της αρμόδιας επιτροπής τόνιζε ότι για το προφίλ των δικαιούχων «έχουμε ζητήσει στοιχεία από ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ και ΟΓΑ τα οποία θα διασταυρωθούν στη συνέχεια με στοιχεία του ΚΕΠΥΟ. Σημείο αναφοράς είναι τα 475 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων και τα εισοδηματικά όρια αλληλοεπηρεάζονται». Για τους δικαιούχους είπε ότι θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς δραστηριότητα, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΕ για διακοπές και ΑμεΑ.
Οι ένστολοι που θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα ανέρχονται σε 64.065 άτομα (26.525 αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 του υπουργείου Εθνικής Αμυνας). Ως εισοδηματικό όριο καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα. Το επίδομα θα δοθεί εφάπαξ χωρίς κρατήσεις και φόρους, με βάση το μηνιαίο εισόδημα που είχαν τον Ιανουάριο του 2014.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τα κριτήρια μέχρι την Τρίτη
Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχει αποφασισθεί το πλέγμα των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος, σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε η σχετική ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή και να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την καταβολή των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου