Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ξεκινούν οι κατασχέσεις

Σήμα για κατασχέσεις εξπρές σε χιλιάδες παραγγελίες που έχουν εκδοθεί για χρέη προς το ΙΚΑ από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) την περίοδο από 26 Νοεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014 και έχουν, για αδιευκρίνιστο λόγο, παγώσει, δίνει η κυβέρνηση.
Στην ουρά για κατασχέσεις 50.000 μηχανικοί που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους Στην ουρά για κατασχέσεις 50.000 μηχανικοί που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους Σε κατεπείγουσα εγκύκλιο του ΚΕΑΟ, στο οποίο εντάσσονται πλέον και τα Ταμεία του ΕΤΑΑ (Μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) και ο ΟΑΕΕ, αναφέρεται ότι από την κεντρική παρακολούθηση της πορείας των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνονται κατά των οφειλετών του ΚΕΑΟ, διαπιστώθηκε ότι πολύ μεγάλος αριθμός των παραγγελιών κατάσχεσης που εκδόθηκαν από 26/11/2013 έως 31/1/2014 δεν εκτελέστηκε.
Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες αυτές εμφανίζονται στο σύστημα ΟΠΣ - ΙΚΑ και ειδικότερα στο πεδίο status παραγγελίας με ένδειξη «δεν έχει παραδοθεί» ή «έχει παραδοθεί».
Επειδή εφεξής οι παραγγελίες πρέπει να εκτελούνται εντός διμήνου από την ημερομηνία παραλαβής από τους δικαστικούς επιμελητές, προθεσμία για την τήρηση της οποίας οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα ελέγχονται, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η εκτέλεση των παραγγελιών κατάσχεσης της ανωτέρω περιόδου έκδοσης και ενημέρωση του συστήματος με τα αποτελέσματα, έως 31/3/2014.
Επίσης, το ΚΕΑΟ από χθες εντάσσει σε πρώτη φάση τους οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Στο άμεσο μέλλον, θα υποστηρίξει και οφειλέτες άλλων φορέων (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) αλλά και παλαιούς οφειλέτες - εργοδότες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που δεν έχουν αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης.
Οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, μέσω e-mail ή μέσω επιστολής, ενημερώνονται ότι η αρμοδιότητα της είσπραξης των οφειλών τους ανήκει πλέον στο ΚΕΑΟ. Επίσης ενημερώνονται και για τη δυνατότητα πιστοποίησής τους ως χρηστών ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους οφειλέτες που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr).
Ο χρήστης, μέσω της επιλογής «Εγγραφή Χρήστη», μεταφέρεται στο διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ, όπου καταχωρίζει τους κωδικούς TAXIS. Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων του από τη ΓΓΠΣ, επιστρέφει αυτόματα στο διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ, όπου καταχωρίζει τον κωδικό χρήστη και το συνθηματικό που επιθυμεί και συμπληρώνει τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν στα προσωπικά και επαγγελματικά του στοιχεία.
Τα τρία βήματα
Με την επιτυχή πιστοποίηση, ο οφειλέτης αποκτά κωδικούς πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες, οι οποίες μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν την Ηλεκτρονική Ενημέρωση Οφειλετών και τον Πίνακα Χρεών Οφειλέτη.
Μέσω των υπηρεσιών αυτών ο οφειλέτης δύναται:
* Να λαμβάνει τις προσκλήσεις και τις ατομικές ειδοποιήσεις για τακτοποίηση των οφειλών του.
* Να ενημερώνεται για την Υπηρεσία ΚΕΑΟ στην οποία ανήκει.
* Να ενημερώνεται αναλυτικά για την εικόνα της οφειλής του από τον πίνακα χρεών.
Τις έντονες αντιδράσεις των μηχανικών προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για την ένταξη στο ΚΕΑΟ του ΕΤΑΑ, καθώς 50.000 μηχανικοί αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και οι Μηχανικοί του Δημοσίου επισημάνθηκαν τα εξής:
1 Από την οικοδομική δραστηριότητα έχει απομείνει μόνο το 15% σε σχέση με αυτή του 2007 (κατ' όγκο). Παράλληλα, έχει ενταθεί η αποβιομηχάνιση και έχει σχεδόν διαλυθεί η βιομηχανία οικοδομικών υλικών. Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της ανεργίας των μηχανικών και μάλιστα μη καταγραφόμενης ανεργίας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών που εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας είναι εργαζόμενοι με μπλοκάκι.
2Αποτέλεσμα της τεράστιας ανεργίας-υποαπασχόλησης είναι πάνω από 50.000 μηχανικοί να αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές (βλ. ανακοίνωση προέδρου ΤΕΕ της 27/2/2014),
3Για να αποφύγουν τη χρέωση με ασφαλιστικές εισφορές πολλοί κυρίως νέοι μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ. Μέχρι το 2013 1.200 μηχανικοί έχουν ήδη διαγραφεί και σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν ακόμα 3.000 αιτήσεις. Αυτοί όχι μόνο μένουν ανασφάλιστοι αλλά και χάνουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του μηχανικού.
4Επίσης ο αριθμός των νεοεισερχόμενων μηχανικών ασφαλιζόμενων στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ την τελευταία διετία (2011-2013) έχει μειωθεί κατά 50%, επειδή μεγάλος αριθμός αποφοίτων των πολυτεχνείων δεν γράφεται στο ΤΕΕ και στο ΕΤΑΑ και δεν αποκτά άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, προκειμένου να αποφύγει τις δυσβάσταχτες εισφορές και τις επαπειλούμενες κατασχέσεις.
5Μέσα σε μόλις 2 χρόνια, αύξησαν την αναλογία συνταξιούχων-ασφαλισμένων από 1:7 σε 1:5. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ληστρικό «κούρεμα» αποθεματικών που επέβαλε το PSI (από 3,2 δισ. σε 1,8 δισ. ―), τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους (600 εκατ. ―) και τις επενδύσεις σε τραπεζικές μετοχές, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το κάποτε υγιές Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου