Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Πετρελαϊκά κοιτάσματα αξίας έως και 80 δισ. δολαρίων "κρύβει" το Ιόνιο πέλαγος Πηγή: Πετρελαϊκά κοιτάσματα αξίας έως και 80 δισ. δολαρίων "κρύβει" το Ιόνιο πέλαγος

“Θησαυρό” 80 δισ. δολαρίων κρύβει το Ιόνιο πέλαγος σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήγαγαν οι Νορβηγοί της PGS στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, τα αποτελέσματα των επεξεργασμένων δεδομένων των σεισμικών ερευνών που έλαβε το ΥΠΕΚΑ υπόσχονται πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου τα οποία φτάνουν έως και τα 800 εκατ. Βαρέλια.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Έθνους, οι σεισμικές γραμμές των 30.000 χλμ. δείχνουν πετρελαϊκές δομές στο υπέδαφος του Ιονίου που με ουντηρητικούς υπολογισμούς κρύβουν τουλάχιστον 600 με 800 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, που αντιστοιχούν σε περίπου  80 δισ. Δολάρια.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Greece MegaProject που παρέδωσαν οι Νορβηγοί στο ελληνικό δημόσιο, οι ζώνες που φαίνεται να προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι Παξοί, τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, δυτικά στο Κστάκολο αλλά και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Αλβανία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Έθνος της Κυριακής, οι εταιρείες θα έχουν πρόσβαση στα αναλυτικά δεδομένα μέσα στον μήνα. Οι πληροφορίες και τα αποτελέσματα της έρευνας πρόκειται να πουληθούν, προς 500 δολάρια ανά χιλιόμετρο για το πακέτο των 12.500 χλμ. νέων σεισμικών γραμμών, αποφέροντας στο δημόσιο ποσοστό είσπραξης μέχρι και 50%, όσο περισσότερα χιλιόμετρα και όσο περισσότερες εταιρείες τα αγοράζουν. Σε ένα ρεαλιστικό σεναριο με 10 αγοραστές 12.500 χλμ. τότε το Δημόσιο θα πάρει μέχρι και 30 εκατ. δολαρια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σκοπεύει στο τέλος του Ιονίου με αρχές Ιουλίου να έχει εισηγηθεί θετικά για την προκήρυξη νέου γύρου παρσχωρήσεων, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 10-15 “οικόπεδα” στο Ιόνιο τα οποία θα τεθούν σε προσφορά.
Οι πετρελαϊκοί όμιλοι αναμένεται να πάρουν τις περιοχές στις αρχές του 2015. Από τότε μέχρι την πρώτη εξόρυξη απαιτούνται γύρω στα 5-7 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου