Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Δημόσιο: Αξιολόγηση για άμεσες απολύσεις – Σχεδόν 70.000 υπάλληλοι θα πάρουν κάτω από τη βάση

- Με άμεση απόλυση κινδυνεύουν οι υπάλληλοι που θα βαθμολογηθούν αρνητικά
- Ανατροπές παντού φέρνει η ποσόστωση στην αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου
- Λουκέτα σε φορείς, αξιολόγηση και μη ανανέωση συμβάσεων για 11.000 απολύσεις μέσα σε 8 μήνες
- ΑΔΕΔΥ: θέλουν μικρό και κομματικό Δημόσιο τομέαΜεγάλες ανατροπές στο τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
Η κυβέρνηση έχει υπογράψει στο μνημόνιο ότι θα κάνει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ακόμη 11.000 απολύσεις και έτσι πρέπει να βρεθούν οι δεξαμενές απ' όπου θα προέλθουν οι υπάλληλοι.
Τα λουκέτα στους οργανισμούς και τους φορείς δεν αποδίδουν παρά μερικές εκατοντάδες μόνο απολύσεις υπαλλήλων.
Μεγάλη δεξαμενή είναι οι συμβασιούχοι, ωστόσο και αυτοί δεν αρκούν για να συμπληρωθεί ο αριθμός.
Έτσι μπαίνουν στο... κόσκινο όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μέσω αξιολόγησης η οποία πλέον προβλέπει απ' την αρχή ότι το 15% των αξιολογούμενων θα κοπεί, θα πάρει δηλαδή βαθμολογία κάτω από τη βάση και όποιος βαθμολογείται κάτω από τη βάση παίρνει ... σειρά προτεραιότητας για απόλυση.
Η βαθμολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται πλέον με ποσόστωση ως εξής:
Από 9 έως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων
Από 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων
Από 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, "διαχρονικά, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με 9 και 10", με αποτέλεσμα "η σημασία και η φιλοσοφία της αξιολόγησης ακυρώνεται στην πράξη, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί κίνητρο για τον αξιολογούμενο και εργαλείο βελτίωσης της αποδοτικότητας του ίδιου και του φορέα όπου υπηρετεί".
Η ΑΔΕΔΥ ωστόσο καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι "θεσμοθετεί έναν νέο τύπο πελατειακών σχέσεων, εκβιασμών και υποταγής", με στόχο -όπως σημειώνει- τη "δημιουργία ενός μικρού και απόλυτα ελεγχόμενου κομματικά δημοσίου, όπου ο κατ' ανάθεση τοποθετημένος τμηματάρχης, θα αξιολογεί και θα κατατάσσει τους εργαζόμενους, σε ικανούς και σε προς απόλυση υπαλλήλους".
"Η πρόβλεψη άλλωστε που υπάρχει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία το 15% των υπαλλήλων πρέπει να κριθούν ουσιαστικά ως ακατάλληλοι, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τον πραγματικό στόχο της συγκεκριμένης διαδικασίας" σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.
Με το ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπεται ακόμη το κλείσιμο 23 φορέων του δημοσίου τομέα, καθώς και απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου