Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Απόκριες στα Γιάννενα με τις ΤΖ(Ι)ΑΜΑΛΕΣ!

Ξύλα για τσ' Αποκριές
Να χορεύουν οι γριές
Με τις κόκκινες ποδιές

Έτσι ξεκινάει ένα παλιό γιαννιώτικο αποκριάτικο τραγούδι, που περιγράφει πώς γιορτάζεται η Κυριακή της Αποκριάς στην πρωτεύουσα της Ηπείρου:
Τις μεγάλες Απόκριες ανάβουνε φωτιές στις συνοικίες των Ιωαννίνων-τζαμάλες - η πόλη πεζοδρομείται και όλοι ξεχύνονται στους δρόμους.


Καραβατιά

Το καρναβάλι στα Ιωάννινα έχει  την δική του προσωπική πινελιά που το κάνει ξεχωριστό. Τις «τζιαμάλες», δηλαδή μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν οι μεταμφιεσμένοι τραγουδώντας παραδοσιακά, δημοτικά και αποκριάτικα τραγούδια, και πάντα με τη συνοδεία καλού φαγητού και τσίπουρου.

Καραβατιά

Οι τζαμάλες είναι μια καλή ευκαιρία για τους Γιαννιώτες -αλλά και για τους επισκέπτες- να περπατήσουν μέσα στην πόλη, στις γειτονιές, από συνοικία σε συνοικία, να ανταμώσουν γνωστούς και φίλους, να χαρούν και να γλεντήσουν πριν τη Σαρακοστή. Από την Λούτσα, στα Λακώμματα και το Αηδόνι, την Καλούτσανη, τα Ζευγάρια, στον Πλάτανο και την Καραβατιά και βέβαια στο Κάστρο, όλη η πόλη είναι στο πόδι, παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια, χαρτοπόλεμος, σερπαντίνες, στρακαστρούκες και πυροτεχνήματα.


Καραβατιά


Αγια Τριάδα


Αγια Τριάδα


Πλάτανος


Λόυτσα


Λόυτσα


Κάστρο

Το εξαιρετικής ποιότητας κρασί μοιράζεται παντού δωρεάν στους πανηγυριστές.
Δωρεάν και η φασολάδα που βράζει στα τεράστια καζάνια, δίπλα στις τζαμάλες.



Και παντού πάγκοι με χαλβά, παστέλια, λουκούμια και λουκουμάδες, αλλά και ψησταριές με σουβλάκια και λουκάνικα




Καλές απόκριες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου