Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

39 νεκροί απ'τη γρίπη - 7 μόνο το τελευταίο 24ωρο (οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ)

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές, καθώς ο ιός της γρίπης Η1Ν1 φαίνεται ότι έχει πάρει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες διαστάσεις. Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) παρακολουθεί την έξαρση που υπάρχει μέσα από την προσέλευση των ασθενών στα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή στα επείγοντα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, κι έχει διαπιστώσει ότι ο αριθμός των περιστατικών έχει αυξηθεί.
Εντωμεταξύ, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 40, μεταξύ των οποίων και δύο μωρά, ηλικίας μόλις 2 ετών, ο επιβαρυμένος οργανισμός των οποίων δεν τους επέτρεψε να αντεπεξέλθουν στον ιό της γρίπης, καθώς το ένα έπασχε από λευχαιμία και το δεύτερο από κάποια μορφή νευροπάθειας.
Συνολικά 59 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με γρίπη, ενώ 3 ασθενείς με βαριά συμπτώματα εισήχθησαν σήμερα σε ΜΕΘ, ο ένας στο νοσοκομείο Σωητηρία και οι δύο στο Βενιζέλειο γρίπη7νοσοκομείο της Κρήτης. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που έχουν βαριά συμπτώματα και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ βρέθηκε ότι είχαν προσβληθεί από το στέλεχος Α (Η1Ν1) του ιού, το οποίο κυκλοφορεί μόνιμα πλέον κάθε χρονιά, μετά την πανδημία γρίπης του 2009.
Οπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που εισήχθησαν σε ΜΕΘ ή έχασαν τη ζωή τους δεν είχαν κάνει το προστατευτικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή ήταν ηλικιωμένοι, με χρόνια νοσήμερα, παχύσαρκοι κ.α.), ενώ συμβουλεύουν όσοι ανήκουν σε κάποια από αυτές τις ομάδες να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα και να λάβουν έγκαιρα αντι-ιική αγωγή, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
γρίπη9Οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ που επιτηρούν την πορεία της γρίπης στη χώρα μας, είναι προβληματισμένοι με την επέλαση του ισχυρού Η1Ν1 ιού της γρίπης, που πλήττει θανάσιμα, όπως αποδεικνύνεται, αδύναμους ή ανοσοκατεσταλμένους οργανισμούς.  Παρ’όλα αυτά, το αντιγριπικό εμβόλιο που κυκλοφορεί εφέτος στο εμπόριο, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, καλύπτει τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η έξαρση της γρίπης θα συνεχιστεί και πιθανολογείται να μην σταματήσει άμεσα η εμφάνιση σοβαρών ή θανατηφόρων κρουσμάτων.

γρίπη6ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ 
Προτείνεται η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής, όπως κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος και οικειοθελής αποχώρηση σε δημόσιους χώρους, όταν παρατηρούνται συμπτώματα, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Επιπλέον συστήνεται η έγκαιρη χρήση αντιιϊκών φαρμάκων, εντός του πρώτου 48ωρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Οι ομάδες που πρέπει να προσέξουν περισσότερο, καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, είναι παιδιά, ηλικιωμένοι (άτομα 60 ετών και πάνω) και ενήλικες με άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιακές νόσους, διαβήτη και δέκτες οργάνων μέσω μεταμόσχευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου