Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Προστασία στη μέση με έξυπνη άρση βάρους

Η οσφυαλγία είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εκδηλώνουν κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες, καθώς υπολογίζεται ότι σχεδόν εννέα στους δέκα ενήλικες έχουν αναπτύξει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους πόνο στη μέση.

Βασική αιτία της οσφυαλγίας θεωρείται η εκφύλιση ενός ή περισσότερων μεσοσπονδυλίων δίσκων. Οι δίσκοι αυτοί παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδύλων και δρουν ως μαξιλάρια, απορροφώντας τους κραδασμούς και επιτρέποντας τη βάδιση και την κίνηση δίχως πόνο.

Αν και ο ακριβής παθογενετικός μηχανισμός της εκφύλισης δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες για την εμφάνισή της. Ένας από τους σοβαρότερους θεωρείται η άρση βάρους για επαγγελματικούς και μη λόγους.

Έχει διαπιστωθεί ότι η άρση αντικειμένων από το έδαφος με τα γόνατα ευθειασμένα («κλειδωμένα») και τη μέση λυγισμένη αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό των δίσκων, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο αναπτύξεως κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου για βάρη έως 11 κιλά, ενώ για μεγαλύτερα από αυτό βάρη ο κίνδυνος τετραπλασιάζεται. Η αύξηση της πίεσης στους δίσκους είναι μεγαλύτερη όταν τα χέρια είναι τεντωμένα, ο κορμός σε στροφή, το βάρος μεγάλο ή/και η κίνηση γίνεται σε δύο επίπεδα.

Προστασία στη μέση μπορεί να προσφέρει η άρση βάρους από το έδαφος με τα γόνατα λυγισμένα και τη μέση ευθειασμένη, αλλά εφόσον το βάρος φέρεται κοντά στον κορμό και κυρίως ανάμεσα στα γόνατα.

Ας σημειωθεί ότι η ανύψωση παιδιών βάρους 4 έως 11 κιλών δεν σχετίζεται με την πρόκληση κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, παρά μόνον όταν γίνεται από το έδαφος με τα πόδια ευθειασμένα και τη μέση λυγισμένη. Ο σχετικός κίνδυνος για κήλη αυξάνεται, όμως, όταν πρόκειται για παιδιά με βάρος πάνω από 11 κιλά.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου