Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Έρχονται ειδοποιητήρια και στο βάθος... κατασχέσεις

Επί ποδός «πολέμου» βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες των τεσσάρων μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που τους έχει ζητήσει ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης σχετικά με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να προωθηθεί η άμεση είσπραξη τους μέσω του ενιαίου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα βεβαιωθούν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ, ενώ εισπράξιμο θεωρείται ότι είναι περίπου το 50%.

Στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ έχει σημάνει συναγερμός, καθώς με κάθε τρόπο είναι απαραίτητο να μπει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία, ώστε η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας για την ομαλή και τακτική καταβολή τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των τρεχουσών εισφορών θα τεθούν ασφαλώς στο μικροσκόπιο της τρόικας εντός της εβδομάδας, καθώς αμφισβητείται η αποδοτικότητα τους με τους δανειστές να απαιτούν αλλαγές με άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Για την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ το νέο έτος που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας θα χρησιμοποιηθεί κάθε «θεμιτό ή αθέμιτο» μέσο, με την ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και κατασχέσεων, ενώ θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία προηγμένα ηλεκτρονικά προγράμματα, προκειμένου να εντοπιστούν οι παραβάτες.

Μάλιστα όσοι εργοδότες δηλώνουν εργαζόμενους μέσω του συστήματος «Εργάνη» και δεν καταβάλλουν τις μηνιαίες εισφορές που τους παρακρατούν προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάνουν το δικαίωμα της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, ενώ ταυτόχρονα θα κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με πρόστιμο 10.550 ευρώ για τον καθένα, καθώς θα θεωρούνται πλέον ανασφάλιστοι!!!

Συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου το ΙΚΑ θα μπορεί να διασταυρώνει κάθε μήνα τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που υποβάλλονται στις ΑΠΔ με αυτά που κατατίθενται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Εάν από τη διενέργεια του ελέγχου, προκύψει ότι δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους οι εισφορές που δηλώθηκαν στην ΑΠΔ εκδίδεται Πράξη Επιβολής Εισφορών σε βάρος του υπόχρεου υποβολής ΑΠΔ. Ειδικά στην περίπτωση που στην Α.Π.Δ. δεν περιληφθεί εργαζόμενος ή εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στην επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η Α.Π.Δ και οι οποίοι έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τότε επιβάλλεται στον εργοδότη από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) και κάθε άλλο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο αυτοτελής διοικητική κύρωση (πρόστιμο) ίση με την επιβαλλόμενη από τους αρμόδιους Επιθεωρητές Εργασίας ή Ειδικούς Επιθεωρητές Εργασίας για την παράβαση της μη αναγραφής εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού, δηλαδή 10.550 ευρώ!!!

Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Κώστας Παπαθανασίου αναφέρει κατηγορηματικά μέσω του Real.gr ότι όσοι εργοδότες δεν πληρώνουν θα έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις. «Οι προσπάθειες για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών εντείνονται με δεδομένη την ύφεση που επικρατεί στην οικονομία και την μειωμένη κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων για το 2014. Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει θα εφαρμοστεί αυστηρά, ώστε αυτοί που χρησιμοποιούν την κρίση ως άλλοθι και δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους να αναγκαστούν να ρυθμίσουν και να καταβάλουν τακτικά τις οφειλές τους».

Η διοίκηση του Ιδρύματος θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι θα βελτιώσει την είσπραξη των μηνιαίων έσοδα της, καταπολεμώντας την εισφοροδιαφυγή, και τονώνοντας τα έσοδα της κατά 30εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σημειώνεται ότι η μείωση εσόδων στο ΙΚΑ από το 2009 έως σήμερα ανέρχεται σε 32,6% και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών σε 19%. Σε απόλυτους αριθμούς το ΙΚΑ έχει απολέσει περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ ο ΟΑΕΕ 400 εκατ. ευρώ.

Ειδοποιητήρια σε 246.000 ασφαλισμένους

Αν και με μεγάλη καθυστέρηση εντός Νοεμβρίου το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί σε αυτό τα χρέη περίπου 350.000 οφειλετών του ΙΚΑ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ.

Στόχος του Κέντρου είναι οι υπόχρεοι καταβολής εισφορών, για να λαμβάνουν κάθε μήνα ασφαλιστική ενημερότητα, να καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, την οποία τηρούν ανελλιπώς. Σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιούνται άμεσα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Αντιμέτωποι με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ θα βρεθούν περίπου 246.544 ελεύθεροι επαγγελματίες - ασφαλισμένοι του Οργανισμού που χρωστούν εισφορές άνω των 5.000 ευρώ (για τους 133.300 οι οποίοι έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ η αρμοδιότητα για την είσπραξη παραμένει στον ΟΑΕΕ).

Οι υπηρεσίες του Κέντρου θα αρχίσουν να ενημερώνουν τον κάθε οφειλέτη χωριστά για την ύπαρξη της οφειλής (τηλεφωνικά, με επιστολή, με sms, ή μέσω e-mail) και εφόσον αυτός δεν ανταποκριθεί, θα αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση.

Στην ατομική ειδοποίηση θα προβλέπεται προθεσμία 20 ημερών για να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή. Η ατομική ειδοποίηση θα αποστέλλεται εντός μηνός από την ημερομηνία που διαβιβάστηκε η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας και εφόσον ο οφειλέτης δεν προχωρήσει σε εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ξεκινούν τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου