Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

«Φράκαραν» οι Έλληνες με τους φόρους, τρώνε τα έτοιμα και συσσωρεύουν χρέη

Αναλήψεις από τις τράπεζες για πληρωμή υποχρεώσεων – Οδηγία για ελαστικότητα στους οφειλέτες από τον Χ. Θεοχάρη

Την κατάσταση ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει ο μέσος Έλληνας αναδεικνύουν τα στοιχεία για την εξέλιξη των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο από όπου φαίνεται ότι:

- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν και τον Οκτώβριο κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά μέσα στο 2013 προστέθηκαν 7,2 δισ. ευρώ στις οφειλές.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι περισσότεροι πληρώνουν παλαιότερα χρέη και αφήνουν τις νέες υποχρεώσεις σε εκκρεμότητα.

- Οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται σε αναλήψεις για να καλυφθούν υποχρεώσεις, καθώς δεν καταγράφονται την περίοδο αυτή μετακινήσεις κεφαλαίων στο εξωτερικό.

- Το νέο δύσκαμπτο και αυστηρό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο αφήνει αρκετούς ενδιαφερόμενους “εκτός”, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης να δώσει οδηγίες στις εφορίες να μην προχωρούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων και ακινήτων) στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι προσέρχονται κάθε μήνα για να πληρώσουν “έναντι” έστω και ένα μικρό μέρος (της τάξης του 2-3% της βασικής οφειλής ) αρκεί να υπάρχει πραγματική αδυναμία και μην πρόκειται για μεγαλο-οφειλέτες με πολλά περιουσιακά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου