Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Εκατοντάδες οι αυτοκτονίες, χιλιάδες οι απόπειρες στην Ελλάδα της κρίσης

Από την αρχή του έτους μέχρι και τον Αύγουστο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 230 αυτοκτονίες - Άνδρες οι περισσότεροι από τους αυτόχειρες

Με φόντο την οικονομική κρίση, τα αδιέξοδα που αποδεδειγμένα πια πυροδοτεί σε προσωπικό κι επαγγελματικό επίπεδο αλλά και την αδυναμία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις της στους λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτους Έλληνες εορτάζεται σήμερα (και) στη χώρα μας η Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ, από την αρχή του έτους μέχρι και τον Αύγουστο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 230 αυτοκτονίες.
Για το 2012 δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, ενώ το 2011 οι αυτόχειρες ήταν 477. Σε ό,τι αφορά το φύλο των αυτόχειρων, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αυτοκτονία είναι… ανδρική υπόθεση, καθώς οι 393 άνθρωποι που έβαλαν τέλος στη ζωή τους το συγκεκριμένο έτος είναι άνδρες και οι 84 γυναίκες.
Δραματική αύξηση παρατηρείται όμως και σε ό,τι αφορά το ποσοστό των γυναικών που προέβησαν στο απονενοημένο διάβημα: το ποσοστό τους υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ένα έτος, από το 2010 στο 2011,  αγγίζοντας  το 17%.
Το 2010 οι καταγεγραμμένες αυτοκτονίες ανέρχονται σε 353, με  336 άνδρες αυτόχειρες και 41 γυναίκες.
Το 2009 καταγράφηκαν 391 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 333 αφορούσαν σε άντρες και 58 σε γυναίκες. Το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες (268 άνδρες και 60 γυναίκες) και το επόμενο έτος οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45, φτάνοντας τις 373 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 308 ήταν άντρες και 65 γυναίκες.

Εκατοντάδες οι αυτοκτονίες, χιλιάδες οι απόπειρες
Οι ειδικοί της ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ» εκτιμούν  ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφονται, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις «αποτυχημένες» απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι έως και 15 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες η μείωση των αυτοκτονιών πρέπει να σχετίζεται με την πρόληψη και όχι να επαφίεται στην… αποτυχία των απελπισμένων ανθρώπων που αποφασίζουν να προχωρήσουν στο απονενοημένο διάβημα.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, κ. Κυριάκο Κατσαδώρο, το 80% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε αναλάβει να σχεδιάσει ένα εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη της αυτοκτονίας προ διετίας το οποίο υιοθετήθηκε μεν από τον τότε υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη, αλλά η υλοποίησή του μπλόκαρε στην έλλειψη χρηματοδότησης.

«Εναγκαλισμός» κρίσης, κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προάσπιση της ψυχικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού και την πρόληψη των αυτοκτονιών επισημαίνουν με αφορμή τη σημερινή ημέρα και οι ειδικοί του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τεσσάρων μελετών  που διενεργήθηκαν από το ΕΠΙΨΥ τα προηγούμενα έτη καταγράφεται σημαντική αύξηση των καταθλιπτικών επεισοδίων:  από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009, σε 8,2% το 2011 και  12,3 το 2013.
Εξίσου σκληρά στοιχεία προκύπτουν και από τα στοιχεία της τηλεφωνικής Γραμμής Βοήθειας για την Κατάθλιψη (1034) του ΕΠΙΨΥ: στο τέλος του β’ εξαμήνου του 2009 μόλις το 8,4% των ατόμων που καλούσαν στη Γραμμή έκανε αναφορά σε ψυχικά προβλήματα που ανέκυπταν και από οικονομικές δυσκολίες. Ως το τέλος του 2012 το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 39,2% -και η πορεία είναι σταθερά ανοδική.
 Συνολικά, τα τελευταία τρία έτη η γραμμή έχει δεχθεί 11.542 κλήσεις. Το 58% όσων ζητούν βοήθεια είναι γονείς και γενικά άτομα με οικογενειακές υποχρεώσεις.

Τα επικίνδυνα συμπτώματα

Στην πλειοψηφία τους (85,7%) όσοι καλούν στη Γραμμή αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης, δηλαδή πεσμένη διάθεση, έλλειψη ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες, απελπισία.
Επτά στους δέκα αναφέρουν συμπτώματα άγχους (έντονη ανησυχία, κρίσεις πανικού, φοβίες), ενώ ποσοστό 68% «σωματοποιεί» τα ψυχικά προβλήματα, αναφέροντας μούδιασμα, τρέμουλο στα άκρα, ίλιγγο, απώλεια βάρους, διαταραχές ύπνου.
Την ίδια στιγμή, το 15,1% του συνόλου των κλήσεων έχει περιεχόμενο σχετικό με την αυτοκτονικότητα. Από τους καλούντες που κάνουν λόγο για αυτοκτονία ή για επιθυμία θανάτου, το 84,9% δηλώνουν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τη δυσχερή και αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν κι εύχονται να μπορούσαν να πεθάνουν. Το 30,7% αναφέρει ότι έχει ήδη κάνει απόπειρα και το 10,9% περιγράφει στους ειδικούς της Γραμμής το πλάνο αυτοκτονίας που σκέφτεται να υλοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου