Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Αλαλούμ στα πανεπιστήμια - Δεν εγγραφονται φοιτητές λόγω απεργιών

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους τα Πανεπιστήμια , μετά τη δημοσιοποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα 1349 διοικητικών υπαλλήλων. Οι πανεπιστημιακοί ζητούν την ανάκληση της απόφασης,  ενώ αναστέλλουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Μεγάλο πρόβλημα από την αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ, όπως έχει ήδη αποφασισθεί στο Πανεπιστήμιο  Αθηνών και το ΕΜΠ  αλλά και από τις κινητοποιήσεις των διοικητικών έχει δημιουργηθεί στις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, που θα ολοκληρώνονταν στις 27 του μήνα, ενώ ακόμα δεν έχουν καν αρχίσει. Όλα δείχνουν ότι θα δοθεί παράταση στις εγγραφές των πρωτοετών καθώς πρόβλημα υπάρχει στα περισσότερα Πανεπιστήμια.

Το « τοπίο», όπως καταγράφεται από πρυτάνεις και συγκλήτους έχει ως εξής:

Ο πρύτανης, του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης  απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, με την οποία ζητά προσωπική παρέμβαση  ώστε να ανακληθεί η ΚΥΑ που καταργεί 2349 θέσεις σε οκτώ Πανεπιστήμια, ενώ τα όργανα διοίκησης και των υπολοίπων Ιδρυμάτων εξέδωσαν αποφάσεις για τις από εδώ και πέρα κινήσεις τους με στόχο να μην τεθεί κανείς υπάλληλος σε διαθεσιμότητα.

Στην επιστολή τονίζεται: «Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), ενόψει των εξαγγελιών για τη απομάκρυνση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων, αντιμετωπίζει σήμερα την μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη κρίση της ιστορίας του, την ολοσχερή αδυναμία λειτουργίας στο προσεχές διάστημα ως κέντρου εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας, την αδυναμία προσφοράς σπουδών ποιότητας, την αδυναμία ολοκλήρωσης των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναστολή παροχής του ιατρικού έργου των πανεπιστημιακών κλινικών και της εκπαίδευσης των φοιτητών σε αυτές στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και, πέρα των ανωτέρω, την αδυναμία παροχής της οποιασδήποτε διοικητικής υποστήριξης στους φοιτητές του πανεπιστημίου (έκδοση αποτελεσμάτων, εγγραφές κ.ά.).

 Η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  εκτιμά ότι, εξαιτίας της διαθεσιμότητας μελών του διοικητικού του προσωπικού, το ΑΠΘ οδηγείται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του και, για το λόγο αυτό, αποφασίζει ομόφωνα τα ακόλουθα:

1. Να ζητηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία η άμεση και οριστική ανάκληση της  εκδοθείσας σχετικής ΚΥΑ.
2. Να ασκηθεί άμεσα εκ μέρους του ΑΠΘ, σε συνεργασία με όλα τα θιγόμενα ΑΕΙ της χώρας, αίτηση ακυρώσεως της εν λόγω ΚΥΑ ενώπιον του ΣτΕ καθώς και αίτηση αναστολής εκτελέσεως της, λόγω της βέβαιης αντίθεσής της σε ποικίλες πτυχές του Συντάγματος.
3. Διαπιστώνεται ότι, έτσι όπως έχει δημιουργηθεί σήμερα η κατάσταση στο Ίδρυμα, με τις συνεχείς απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων και την αναταραχή στο σύνολο του προσωπικού, λόγω της ανασφάλειας ως προς τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, το Ίδρυμα έχει περιέλθει, στην ουσία, σε κατάσταση πραγματικής αδυναμίας λειτουργίας στις περισσότερες πτυχές των διοικητικών και ακαδημαϊκών του δομών. Η κατάσταση της αδυναμίας αυτής αποφασίζεται να αναδειχθεί περαιτέρω με τη θέση του Ιδρύματος σε τριήμερη συμβολική αναστολή των λειτουργιών του, μέχρι την Παρασκευή 27.09.2013

Στο ίδιο μήκος κύματος η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζει να προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων της χώρας για τις διοικητικές αντιφάσεις, με τις οποίες πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, με την άμεση κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως, αναστολής εκτέλεσης, καθώς και κάθε άλλου προσφερόμενου και αναγκαίου ένδικου μέσου κατά της επικείμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Εξουσιοδοτεί δε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για όλες τις παραπάνω ενέργειες.

Η Σύγκλητος απευθύνεται με αγωνία στους φοιτητές, τις οικογένειές τους και την κοινωνία και με θλίψη ανακοινώνει ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρά τη θέλησή του, βρίσκεται σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, κάθε διοικητικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας, αλλά και παροχής κοινωνικού έργου.

Η  Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών:

Εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά των διοικητικών αποφάσεων με τις οποίες τίθενται σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος.

Μεταθέτει την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 κατά μία εβδομάδα.

Διαπιστώνει την αδυναμία διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος την Τετάρτη 25/9/2013 και Πέμπτη 26/9/2013.

Η Σύγκλητος θα συνεδριάσει την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9 το πρωί.

Η Σχολή Καλών Τεχνών αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, - σε συντονισμό με όλες τις δράσεις των πανεπιστημίων της χώρας – έως  και  σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013. Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού και ο Σύλλογος του Διδακτικού προσωπικού έχουν ομόφωνα αποφασίσει την συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 θα συνεδριάσουν εκ νέου (διαδοχικά) όλα τα συλλογικά όργανα της Α.Σ.Κ.Τ.. Με κοινή απόφαση όλων των Συλλογικών οργάνων και των φορέων του Ιδρύματος, εξαιρείται από όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις η διενέργεια των Εισαγωγικών Εξετάσεων στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών που ξεκινούν την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Προβλήματα στις εγγραφές των πρωτοετών υπάρχουν επίσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου