Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: Η «μαύρη τρύπα» του Μητρώου Ασφαλισμένων

3,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι χαρακτηρίζονται «χωρίς ασφαλιστική ικανότητα» και «χωρίς ταυτοποίηση»

Χάος επικρατεί στο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Στην  εποχή της πληροφορίας και της ψηφιακής επανάστασης ο ασφαλιστικός υπερ- Οργανισμός της χώρας αναζητεί ακόμη σε… κιτάπια τα μέλη του.
 
Τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός στη διάρκεια του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου επιβεβαιώνουν την ομιχλώδη εικόνα του Μητρώου Ασφαλισμένων: είναι βέβαιον ποιοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή αυτοί που είναι ασφαλισμένοι και έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 6.171.000  –σε αυτούς περιλαμβάνονται άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.
 
Υπάρχουν όμως άλλα  3,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι  οι οποίοι χαρακτηρίζονται «χωρίς ασφαλιστική ικανότητα» και «χωρίς ταυτοποίηση». Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ δεν έχουν τα αναγκαία στοιχεία για να ολοκληρώσουν την εικόνα τους και το ασφαλιστικό τους προφίλ. Οι διπλοεγγραφές είναι το συνηθέστερο πρόβλημα το οποίο συναντούν οι αρμόδιοι της ΗΔΙΚΑ στην προσπάθειά τους να εκκαθαρίσουν και να επικαιροποιήσουν το Μητρώο.
 
Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, πλην του ΙΚΑ και του ΟΠΑΔ, δεν διέθεταν επαρκή ηλεκτρονικά στοιχεία για τους ασφαλισμένους τους. Δύο χρόνια μετά τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ η εικόνα των ασφαλισμένων παραμένει θολή και ο όποιος αριθμός δίδεται πάντοτε από τους αρμόδιους με την επισήμανση «κατά προσέγγιση».
 
Η ταυτοποίηση των ασφαλισμένων από την ΗΔΙΚΑ - κυρίως μέσω του ΑΜΚΑ-  προσκρούει κυρίως στην ασυμβατότητα των συστημάτων λογισμικού που έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες.
 
Δεξαμενή με 3,9 εκατ. γνωστούς – άγνωστους ασφαλισμένους
 
Αυτή η τεράστια «δεξαμενή» ασφαλισμένων, λένε στελέχη του ΕΟΠΥΥ, εμπεριέχει κυρίως άνεργους -πρώην ασφαλισμένους του ΙΚΑ- και ελεύθερους επαγγελματίες. Άλλωστε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, το πρώην ΤΕΒΕ) είναι το ταμείο που ουδέποτε είχε δώσει στοιχεία για τα μέλη του στον ΕΟΠΥΥ. Χωρίς Μητρώο είναι το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ.
 
Όπως έχουν καταγράψει όμως και στις εκθέσεις τους τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, «η έλλειψη Μητρώου Ασφαλισμένων δεν επιτρέπει ουσιαστικά τον έλεγχο στις δαπάνες υγείας».
 
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο Μητρώο του ΕΟΠΥΥ είναι ότι όταν άνοιξε το πρόγραμμα της Ελεύθερης Πρόσβασης στο ΕΣΥ για τους ανασφάλιστους μέσω της ιστοσελίδας www.healthvoucher.gr,  έγιναν 28.216 άμεσες αιτήσεις που αντιστοιχούσαν σε 14.553 μοναδικούς ΑΜΚΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου