Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Λουκέτο διαρκείας στα σχολεία!

Αποφασίζουν σήμερα οι δάσκαλοι - Προβλήματα και στα Πανεπιστήμια - Στον «αέρα» Εξεταστική και εγγραφές - Με δυναμικές κινητοποιήσεις απειλεί η ΟΛΜΕ

Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΟΛΜΕ με τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, στη μαραθώνια συνεδρίασή τους η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ.
Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ από τις 85 που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση.
Οι καθηγητές θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία, ενώ με ανοικτές επιστολές που απέστειλαν καλούν σε συστράτευση γονείς και μαθητές.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών θα είναι δυναμικές, διαμηνύει μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θέμης Κοτσιφάκης
Η ΟΛΜΕ έχει καλέσει επίσης σε συγκρότηση κοινού απεργιακού μετώπου τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους. Οι πρώτοι αναμένεται να καθορίσουν μέσα στην εβδομάδα τη στάση τους ενώ οι δεύτεροι κάλεσαν σε αγωνιστική επαγρύπνηση χθες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Παιδείας Σ. Κεδίκλογλου. Η ΔΟΕ έχει σήμερα συνάντηση με την ΟΛΜΕ.
Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αραβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών.
Την ίδια ώρα οι δάσκαλοι που ήδη έχουν κηρύξει απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ για τις 18 και 19 του μήνα συνεδριάζουν σήμερα μαζί με τους καθηγητές και δεν αποκλείεται να επεκτείνουν τον απεργιακό τους αγώνα.
Με δύο 48ωρες και μια πενθήμερη απεργία ξεκινούν από σήμερα απεργιακό αγώνα και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.
Έτσι ούτε οι εγγραφές νέων φοιτητών μπορούν να γίνουν, ενώ και η εξεταστική περίοδος πάει πιο πίσω, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών να αναστέλλει τη λειτουργία του από τη Δευτέρα και μέχρι τις 16 του μήνα και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας να κατεβάζει «ρολά» από την Τρίτη, γεγονός που ουσιαστικά τινάζει στον αέρα και την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων από τις 10 έως 20 του μήνα.

Σε συστράτευση καλεί η ΟΛΜΕ γονείς και μαθητές

Ανοικτές επιστολές προς τους γονείς και τους μαθητές απέστειλε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εν όψει των απεργιακών της κινητοποιήσεων, η τελική μορφή των οποίων αποφασίζεται σήμερα.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών καλούν σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».
Παράλληλα, θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αναταραχή και στα πανεπιστήμια

Εικόνα αναταραχής φαίνεται ότι υπάρχει και στα πανεπιστήμια κυρίως λόγω του επικείμενου κύμα διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως προαναφέραμε,  θα αναστείλει για μία εβδομάδα τη λειτουργία του, ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση και με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης, Θεοδόσης Πελεγρίνης.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών τις τελευταίες δεκαετίες, για πρώτη φορά το ίδρυμα βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο και δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελεγρίνης. Διαβάστε περισσότερα εδώ
http://www.protothema.gr/greece/article/308994/pelegrinis-to-panepistimio-athinon-vrisketai-se-apoluto-adiexodo/
«Ρολά» κατεβάζει την Τρίτη, και για άγνωστο χρονικό διάστημα, και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με απόφαση της Συνέλευσης του Ιδρύματος.
Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για αντικειμενικές δυσκολίες, που δεν επιτρέπουν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και αναφέρεται ότι γι' αυτό το λόγο, το ΤΕΙ αναστέλλει  την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αρβανιτόπουλος: Αναξιόπιστες οι καταγγελίες των συνδικαλιστών

Τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα νέα Γενικά και Τεχνικά Λύκεια υπερασπίστηκε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στην Βουλή, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι καταγγελίες των συνδικαλιστών περί «χιλιάδων κενών» στις αίθουσες διδασκαλίας στερούνται αξιοπιστίας.
Σημείωσε ότι το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα «δεν εξυπηρετεί την κοινωνία, τους μαθητές και τους γονείς» και κάλεσε την αντιπολίτευση να «τολμήσει» και να υποστηρίξει τις αλλαγές. Επισήμανε πως η εκπαιδευτική λειτουργία των Λυκείων είχε υποβαθμιστεί «με αποτέλεσμα να μετατρέπει το σχολείο σε προπαρασκευαστικό κέντρο για την 3βάθμια εκπαίδευση. Αυτό έκανε επιτακτική την ανάγκη της αλλαγής».
Εξήγησε ότι οι προωθούμενες διατάξεις «εδραιώνουν τον αυτοτελή χαρακτήρα του Λυκείου. Ταυτίζουν την διδακτέα με την εξεταστέα ύλη. Περιορίζουν την εξεταζόμενη ύλη και τα εξεταζόμενα μαθήματα. Δίνεται βαρύτητα στην αναμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ώστε να ξαναδώσουμε στα παιδιά την επιλογή των δεξιοτήτων. Να ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή. Στόχος μας ο εξορθολογισμός των ειδικοτήτων ώστε να ανταποκρίνονται σε τομείς που είναι συνδεδεμένοι με την παραγωγική διαδικασία».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου