Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τελικά, ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε;

Μπήκε στη ζωή μας για τα καλά τα τελευταία δυο χρόνια. Τόσο καλά, που τώρα πια κάνει και παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Και απαιτεί να τον ακούσουμε κιόλας.

Ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε που λοιδορεί την πατρίδα μου; αναρωτήθηκε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Το ερώτημα, φυσικά, ήταν ρητορικό. Αλλά τελικά, ποιος είναι ο άνθρωπος που θεωρεί πως έχει τη δύναμη να υποδεικνύει σε ένα ολόκληρο έθνος τι πρέπει να κάνει; Είναι ο υπουργός Οικονομικών της πιο ισχυρής οικονομίας της Ευρώπης. Και κάνει ό,τι κάνει για ένα και μόνο λόγο: γιατί μπορεί!

Μαζί με τη συνοδοιπόρο του, Άνγκελα Μέρκελ, έχουν γίνει τα τελευταία δυο χρόνια τα πιο μισητά πρόσωπα στην Ελλάδα.
 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1942 στο Φράιμπουργκ. Σπούδασε οικονομικά στα πανεπιστήμια της γενέτειράς του και του Αμβούργου και το 1971 πήρε διδακτορικό στη Νομική. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε ως εφοριακός και ως δικηγόρος.
Το 1969 παντρεύτηκε την οικονομολόγο Ίνγκεμποργκ Σόιμπλε. Έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες (Κριστίν, Τζουλιάν και Άννα) και ένα γιο, τον Χανς Γιοργκ.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το 1970
Η σχέση του με την πολιτική ξεκίνησε το 1961 και από το 1972 είναι μέλος της γερμανικής Βουλής (Bundestag).
Έγινε πρώτη φορά μέλος της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης το 1984 και στο παρελθόν έχει διατελέσει αρχηγός της Καγκελαρίας, υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και υπουργός Εσωτερικών.

Στην πρώτη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ (2005-2009) ήταν υπουργός Εσωτερικών, ενώ από το 2009 έως σήμερα είναι υπουργός Οικονομικών.
Στις αρχές του 2010 χρειάστηκε να μπει στο νοσοκομείο. Αποφάσισε να παραιτηθεί, αλλά η Μέρκελ δεν άκουγε κουβέντα για παραίτηση. Κάτι ανάλογο έγινε και τον Σεπτέμβριο του 2010. Και πάλι η Γερμανίδα καγκελάριος τον κράτησε στη θέση του. Με τα γνωστά για την Ελλάδα αποτελέσματα...
Στη Βουλή το 1991
Η απόπειρα δολοφονίας
12 Οκτωβρίου 1990, ως υπουργός Εσωτερικών, τότε, ο Σόιμπλε παραβρίσκεται σε προεκλογική εκδήλωση στο Όπεναου. Είναι ο κύριος ομιλητής. Τη στιγμή που ανέβαινε στο βήμα να μιλήσει ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί. Η μια σφαίρα τραυμάτισε τον σωματοφύλακά του, οι άλλες δυο εκείνον. Μια στο πρόσωπο, μια στη σπονδυλική στήλη.
Οκτώβριος 1990: Στο νοσοκομείο, λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας του
Μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου μαθαίνει ότι δεν πρόκειται να περπατήσει ποτέ ξανά. Η σφαίρα κατέστρεψε τον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο. Ολική παράλυση από τη μέση και κάτω.

Δράστης ο 37χρονος Ντίετερ Κάουφμαν, ένας άνθρωπος ψυχικά ασθενής. Γιατί θέλησε να δολοφονήσει τον Σόιμπλε; Γιατί επί 7 χρόνια του έστελνε επιστολές διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, καταγγέλλοντας ότι ραδιοκύματα του προκαλούσαν αφόρητους πόνους. Δεν πήρε ποτέ απάντηση. Προσπάθησε να κινηθεί νομικά κατά της κυβέρνησης. Δεν κατάφερε τίποτα. Και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, όπως είπε στην απολογία του.

Ως γνώσιος Γερμανός, δεν το έβαλε κάτω. Επέστρεψε στην πολιτική σκηνή το 1991 ως πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Σιγά σιγά έγινε ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της Γερμανίας. Το 2005, η Άνγκελα Μέρκελ του έδωσε τα κλειστά της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Τα αποτελέσματα γνωστά πιά... Πολλοί τον κατηγορούν για την κατρακύλα του ευρώ και την κατάσταση στην ευρωζώνη. Και το θέμα είναι ότι σημαντικές διαφορές στην πολιτική που ασκεί έχει και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ!

Ας ελπίσουμε ότι στην περίπτωση του κυρίου Σόιμπλε δε θα ισχύσει η πασίγνωση πια ρήση του Γκάρι Λίνεκερ πως "στο τέλος, νικούν πάντα οι Γερμανοί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου