Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Νέος τρόπος υπολογισμού επικουρικών συντάξεων

ΑΠΟ ΤΟ 2015

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δημιουργούνται «ατομικές μερίδες» για τους ασφαλισμένους και προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ), ενώ όσοι φορείς πουν «όχι» στην ενοποίηση θα τα... βγάλουν πέρα μόνοι τους

Το νέο Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑ θα λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται από την 1η Ιανουαρίου 2001 με βάση το διανεμητικό σύστημα εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση
 
Το νέο Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑ θα λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται από την 1η Ιανουαρίου 2001 με βάση το διανεμητικό σύστημα εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση
Νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων από το 2015 προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ δημιουργούνται «ατομικές μερίδες» για τους ασφαλισμένους. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ), ενώ όσοι φορείς πουν «όχι» στην ενοποίηση θα τα... βγάλουν πέρα μόνοι τους.
Μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει υπουργική απόφαση που θα καθορίζει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων για τον υπολογισμό των συντάξεων στον νέο φορέα. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως «με απόφαση του υπουργού Εργασίας αναπροσαρμόζεται ετήσια η σύνταξη με στόχο τη μη δημιουργία ελλειμμάτων στο Ταμείο».
Για τους ασφαλισμένους μέχρι το τέλος του 2000 που θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015, το ποσό της σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα:
  • Tου τμήματος της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μέχρι και το 2014, με βάση το ισχύον σύστημα.
  • Του τμήματος της σύνταξης που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης μετά το 2015 το οποίο διαμορφώνεται από μία σειρά παραγόντων (π.χ. από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά μέχρι την απόδοση των εισφορών).
Το νέο Ταμείο
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως το νέο Ταμείο «λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2001 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται και για ασφαλισμένους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2000 για τον χρόνο ασφάλισης από το 2015 και εφεξής. Οι εισφορές που καταβάλλονται τηρούνται σε ατομικές μερίδες».
Σημειώνεται πως στον νέο φορέα εντάσσονται το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ΙΚΑ), το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), το ΤΑΥΤΕΚΩ (ευρύτερος δημόσιος τομέας), το ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικός τομέας). Πάντως, τα Ταμεία μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεση από την ενοποίηση, ωστόσο στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να... επιβιώσουν χωρίς βοήθεια.
Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους φορείς να υπαχθούν εθελοντικά στο ενιαίο επικουρικό ταμείο μέσα στο 2012.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως «τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης που δεν εντάσσονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 στο ΕΤΕΑ μετατρέπονται αυτοδίκαια σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου υποχρεωτικής ασφάλισης».
Οι εισφορές διαμορφώνονται σε 3% για τον εργοδότη και 3% για τον εργαζόμενο, ενώ ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΕΘΝΟΣ, 21/2/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου