Της Λινας Γιανναρου
«Σαν πολλοί καλαμαράδες δεν σου φαίνεται ότι παίρνουν τον λόγο;» ρώτησε ο κ. Κυριάκος Ερωτοκρίτου αστειευόμενος τον διπλανό του, συνάδελφο εκπαιδευτικό, με τον οποίο είχαν πιάσει τη γαλαρία του αμφιθεάτρου στη Λάρνακα. Στην καριέρα του -πλησιάζει πια στη σύνταξη- έχει παρακολουθήσει αναρίθμητα τέτοια εκπαιδευτικά σεμινάρια, μα πρώτη φορά το ποσοστό των Ελλαδιτών «κοντράριζε» στα ίσια των Κυπραίων. «Η κρίση αλλάζει τα δεδομένα».
Πράγματι, η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, η καταβαράθρωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και ο βραχνάς του ΑΣΕΠ, έχει «προκαλέσει» χιλιάδες εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα να δοκιμάσουν την τύχη τους στο νησί της Αφροδίτης. Στους καταλόγους της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Κύπρου βρίσκονται σήμερα περισσότεροι από 9.000 δάσκαλοι και καθηγητές από την Ελλάδα, αναμένοντας τον διορισμό τους. Μόνο το 2011 υπέβαλαν σχετική αίτηση 1.670 Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί, που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 24% των υποψηφίων στους πίνακες της Μέσης και το 11% στους πίνακες της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Περισσότερο δημοφιλείς, οι κλάδοι των Ιταλικών, των Θρησκευτικών, της Φυσικής και των Φιλολογικών.
Το σύστημα διορισμών της Κύπρου δεν απαιτεί εξετάσεις, παρά κατάθεση του πτυχίου και... υπομονή ώσπου να έρθει η σειρά προτεραιότητας. Οσοι εκπαιδευτικοί προνόησαν καταθέτοντας τα χαρτιά τους στην έναρξη της ελληνικής περιπέτειας έχουν ήδη διοριστεί. Για τους υπόλοιπους, ο χρόνος αναμονής ποικίλλει, ανάλογα με την ειδικότητα - κατά μέσο όρο, πάντως, κυμαίνεται γύρω στα δύο χρόνια.
Οι απολαβές των εκπαιδευτικών στην Κύπρο, δε, δεν έχουν καμία σχέση με των συναδέλφων τους εδώ. Το ετήσιο εισόδημα ενός πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού φτάνει τις 17.000 ευρώ, ενώ η ανέλιξη είναι ταχεία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένας καθηγητής μπορεί να λαμβάνει περί τις 36.000 ευρώ ετησίως.
«Ευκαιρία»
Ετσι τα σκέφτηκε και η Βίκυ από το Ναύπλιο, που στα 23 της και με πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού στο χέρι, βρέθηκε να περιφέρεται στο άνυδρο τοπίο της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. «Στον κλάδο μου δεν κινείται τίποτα, ως γνωστόν. Χτυπάω πόρτες γραφείων μηχανικών ή αρχιτεκτόνων για απασχόληση χωρίς μισθό -τουλάχιστον να εκπαιδευτώ-, αλλά ούτε κι έτσι δεν ανοίγουν. "Δεν θα μάθεις τίποτα εδώ. Ούτε ένα έργο δεν έχουμε” λένε. Εμαθα για την ευκαιρία της Κύπρου από φίλους μου και σκέφτηκα να το δοκιμάσω» λέει στην «Κ». Ηδη κάνει τα χαρτιά της προκειμένου να ενταχθεί στους καταλόγους διοριστέων με στόχο τον διορισμό της στην Τεχνική Εκπαίδευση. «Είναι η μόνη λύση που φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα. Δεν με πειράζει να φύγω από την Ελλάδα, έχω μάθει να επιβιώνω μόνη, όπως εξάλλου έκανα τόσα χρόνια σπουδάζοντας στην Αθήνα».
Η τάση είναι ήδη εμφανής στα σχολεία της Κύπρου. «Στην ειδικότητά μου, της Φυσικής, το 30% των δασκάλων είναι εξ Ελλάδος» λέει στην «Κ» ο κ. Ερωτοκρίτου, βοηθός διευθυντή στο Λύκειο Βεργίνας της Λάρνακας. «Κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερα νέα παιδιά από την Ελλάδα στα σχολεία. Πάρα πολλοί είναι οι Ελλαδίτες που έχουν καλύψει θέσεις δασκάλων ξένων γλωσσών, όπως Ισπανικά και Ιταλικά, που άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλείς εδώ λόγω... σαπουνόπερας. Στην Κύπρο κανείς δεν είχε σπουδάσει αυτές τις γλώσσες, οπότε το κενό καλύφθηκε από καλαμαράδες. Αντίστοιχα και σε άλλους κλάδους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Φυσικών είναι... Κρητικός!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου